Ga naar hoofdinhoud

Breedbeeld, multi touch en LED zijn de trends

Beeldschermen zijn er in heel veel smaken. Deze website biedt een overzicht met bijna honderd merken. Word daar maar eens wijs uit! In de praktijk zullen veel machinebouwers hun beeld-schermen afnemen bij hun leverancier van besturingen. Maar mocht u bij uw favoriet fabrikant niet tegenkomen wat u zoekt: er zijn genoeg andere aanbieders.

Of je ze nu beeldschermen, HMI’s, displays of panels noemt, maakt in feite niet veel uit. Doel van de schermen is bediening en zichtbaar maken van informatie (visualisatie). Praktisch elke machine is daarom tegenwoordig uitgerust met een beeldscherm. Door de opkomst van de PLC- en PC-besturing zijn schermen onvermijdelijk. Zonder scherm kun je namelijk nooit alle bedieningsmogelijkheden zichtbaar maken. Bovendien mis je de mogelijkheid om nieuwe bedieningsopties toe te voegen.

Aanbod en design

Maar minstens zo belangrijk is de psychologische kant van het beeldscherm. Een mooi vormgegeven beeldscherm draagt bij aan de verkoop van het apparaat waar het op zit. Het is vaak het eerste onderdeel van de machine dat door de potentiële klant wordt bekeken en aangeraakt. Het beeldscherm is schijnbaar het onderdeel waar het meest serieus naar gekeken wordt, het is als het ware de ‘buitenkant’ van de machine.

Design is altijd een kwestie van smaak. Het is wel zaak dat de machine-bouwer een vormgeving kiest die aansluit bij de smaak van zijn doelgroep en dat hij niet alleen zijn eigen onderbuikgevoel volgt.

LED of TFT

LED is een ‘hot item’. De licht emitterende diode geeft behoorlijk veel licht en verbruikt niet veel stroom. De helderheid en contrast van de LED-displays spreken veel mensen aan. Daarbij komt nog eens dat je met een LED-display een behoorlijk grote inkijkhoek hebt.

Belangrijk voor de industrie is dat de displays bestand zijn tegen schokken en tegen hoge temperaturen. Tot voor kort was een LED-display wel ongeveer twee keer zo duur als zijn TFT-broertje, maar is een verandering aanstaande.

Het energieverbruik van LED-displays speelt bij HMI’s overigens niet zo’n grote rol. Bij een energieverbruiker als een CNC-bewerkingmachine maakt het nauwelijks uit of er een LED- of een TFT-scherm op zit. Maar wat niet is kan nog komen.

Lees het volledige artikel in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven