Ga naar hoofdinhoud

Brandstofcel aan vooravond doorbraak

Rijden op waterstof is een alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Diverse automerken hebben een proto-type op waterstofbrandstof-cellen rondrijden en in Noord-Amerika is de waterstofhef-truck aan een opmars bezig. Nedstack ziet de vraag naar zijn producten dan ook toenemen. Voor de echte doorbraak voor personenauto’s is het wachten op de basisinfrastructuur (tankstations).

Nedstack levert al meer dan tien jaar brandstofcellen die waterstof en lucht omzetten in elektriciteit, warmte en water. Het bedrijf richt zich op de markt van telecom- en elektriciteitnetten, de industrie en mobiele werktuigen in brede zin (bussen, vrachtauto’s, heftrucks, schepen). Brandstofcellen zijn duurder in aanschaf dan batterijen en verbrandingsmotoren, maar gaan langer mee en zijn milieuvriendelijk en betrouwbaar. De toepassing voor zendmasten blijkt tot nog toe een van de meest rendabele.

Mobiele werktuigen
Eén van de mobiele toepassingen waarvoor Nedstack de brandstofcellen leverde, is een rondvaartboot (Nemo H2) die voorjaar 2011 in Amsterdam in gebruik werd genomen. Qua afmetingen moest het door de Amsterdamse grachten kunnen varen maar voor de IJ weer voldoen aan de eisen voor grote motorschepen. Het schip moest veilig zijn voor passagiers maar ook voldoen aan de regels van Germanische LLoyd.

In samenwerking met ondermeer de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) ontwikkelde Nedstack een brandstofcelsysteem voor een heftruck. Elektrische of door een brandstofcel aangedreven trucks zijn een goed alternatief voor met name de zwaardere heftrucks (5-10 ton). Ze kunnen acht uur op een enkele volle tank waterstof rijden en zijn in slechts drie minuten weer vol getankt.

In Nederland werd een subsidieaanvraag niet gehonoreerd waarna de potentiële gebruiker afzag van aanschaf. In de Verenigde Staten wordt het gebruik van door een brandstofcel aangedreven heftrucks juist zwaar gestimuleerd. Volgens een Amerikaans onderzoek zullen vorkheftrucks in 2020 in Amerika de grootste gebruikers van waterstof als brandstof zullen zijn (circa 36 % van de totale markt).

Op de weg
In samenwerking met andere bedrijven ontwikkelde Nedstack een 16 kW brandstofcelsysteem voor een distributietruck. De Hytruck heeft als basis een standaard chassis van een Mitsubishi Canter (7,5 ton GVW) distri-butieauto. De bestaande aandrijflijn is vervangen door een hightech water-stof/brandstofcel hybride aandrijfconcept met minder draaiende onderdelen en dus minder onderhoud.

Ook met andere bedrijven (onder andere e-Traction) samen ontwikkelde de Arnhemse onderneming een waterstof elektrische stadsbus, onderdeel van het Hymove project. De bedoeling is dat deze bus begin 2012 wordt opgenomen in de dienstregeling.

Hoewel de testen en het gebruik van de brandstofcel laten zien dat de techniek klaar is, komt het gebruik toch maar moeizaam op gang. Dit komt vooral door de kosten. De brandstofcel zelf is nog te duur, maar door schaalvergroting zijn hier grote stappen te maken.

De grootste uitdaging zit echter in het opzetten van een distributiesysteem en de tankstations. Voor 1 miljoen auto’s in 2020 gaat dat ongeveer 3 miljard euro kosten.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven