Technologie nieuws

Brandstofcel aan vooravond doorbraak

Rijden op waterstof is een alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Diverse automerken hebben een proto-type op waterstofbrandstof-cellen rondrijden en in Noord-Amerika is de waterstofhef-truck aan een opmars bezig. Nedstack ziet de vraag naar zijn producten dan ook toenemen. Voor de echte doorbraak voor personenauto’s is het wachten op de basisinfrastructuur (tankstations).

Nedstack levert al meer dan tien jaar brandstofcellen die waterstof en lucht omzetten in elektriciteit, warmte en water. Het bedrijf richt zich op de markt van telecom- en elektriciteitnetten, de industrie en mobiele werktuigen in brede zin (bussen, vrachtauto’s, heftrucks, schepen). Brandstofcellen zijn duurder in aanschaf dan batterijen en verbrandingsmotoren, maar gaan langer mee en zijn milieuvriendelijk en betrouwbaar. De toepassing voor zendmasten blijkt tot nog toe een van de meest rendabele.

Mobiele werktuigen
Eén van de mobiele toepassingen waarvoor Nedstack de brandstofcellen leverde, is een rondvaartboot (Nemo H2) die voorjaar 2011 in Amsterdam in gebruik werd genomen. Qua afmetingen moest het door de Amsterdamse grachten kunnen varen maar voor de IJ weer voldoen aan de eisen voor grote motorschepen. Het schip moest veilig zijn voor passagiers maar ook voldoen aan de regels van Germanische LLoyd.

In samenwerking met ondermeer de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) ontwikkelde Nedstack een brandstofcelsysteem voor een heftruck. Elektrische of door een brandstofcel aangedreven trucks zijn een goed alternatief voor met name de zwaardere heftrucks (5-10 ton). Ze kunnen acht uur op een enkele volle tank waterstof rijden en zijn in slechts drie minuten weer vol getankt.

In Nederland werd een subsidieaanvraag niet gehonoreerd waarna de potentiële gebruiker afzag van aanschaf. In de Verenigde Staten wordt het gebruik van door een brandstofcel aangedreven heftrucks juist zwaar gestimuleerd. Volgens een Amerikaans onderzoek zullen vorkheftrucks in 2020 in Amerika de grootste gebruikers van waterstof als brandstof zullen zijn (circa 36 % van de totale markt).

Op de weg
In samenwerking met andere bedrijven ontwikkelde Nedstack een 16 kW brandstofcelsysteem voor een distributietruck. De Hytruck heeft als basis een standaard chassis van een Mitsubishi Canter (7,5 ton GVW) distri-butieauto. De bestaande aandrijflijn is vervangen door een hightech water-stof/brandstofcel hybride aandrijfconcept met minder draaiende onderdelen en dus minder onderhoud.

Ook met andere bedrijven (onder andere e-Traction) samen ontwikkelde de Arnhemse onderneming een waterstof elektrische stadsbus, onderdeel van het Hymove project. De bedoeling is dat deze bus begin 2012 wordt opgenomen in de dienstregeling.

Hoewel de testen en het gebruik van de brandstofcel laten zien dat de techniek klaar is, komt het gebruik toch maar moeizaam op gang. Dit komt vooral door de kosten. De brandstofcel zelf is nog te duur, maar door schaalvergroting zijn hier grote stappen te maken.

De grootste uitdaging zit echter in het opzetten van een distributiesysteem en de tankstations. Voor 1 miljoen auto’s in 2020 gaat dat ongeveer 3 miljard euro kosten.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek.

 • NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC is leverancier van onder meer tandwielkasten. (Foto: Paul Quaedvlieg)Onlangs hebben Nanjing High Speed & Accurate Gear Group, een dochteronderneming van de NGC Group, en Siemens Energy Global, een strategische raamovereenkomst getekend. In de toekomst zullen beide partijen hun samenwerking in de Energiesector, Olie- en… Lees verder →

 • KEB Automation

  KEB Automation frequentieregelaar met encoderless safety

  Met de Combivert F6 Drive PRO biedt KEB Automation een all-in-one oplossing voor asynchrone, synchrone, IPM, en synchrone reluctantie motoren, met of zonder encoder. De Combivert F6, voor vermogens van 2,2 kW tot 450 kW, is beschikbaar in lucht- en vloeistofkoeling en in opbouw en… Lees verder →

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE)De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het kader… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R)B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller als… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven