Ga naar hoofdinhoud

Beveiligings- en diagnosesysteem voor zuigercompressoren

In veel takken van industrie worden gassen met turbo- of zuiger-compressoren gecomprimeerd naar hoge drukken. Daarbij nemen diagnosesystemen steeds meer de bewaking voor hun rekening. Ze ondersteunen de planning van onderhoudscycli en verhogen de beschikbaarheid van de machines. De meeste momenteel beschikbare diagnosesystemen houden echter maar in beperkte mate rekening met de specifieke eisen van zuigercompressoren. Een compleet nieuwe geconcipieerde diagnose-tool van Hoerbiger is juist specifiek afgestemd op de kenmerken van deze machine. Het herkent betrouwbaar en in real-time fouten en schade. Het is onder meer toegepast op de Total raffinaderij in Gonfreville in Normandië.

Grote zuigercompressoren zijn vaak het hart van een complexe installatie. Een storing in de compressor leidt tot grote productieverliezen en aanzienlijke kosten voor de gebruiker. Voorspelbaar preventief onderhoud en een snelle reactie bij schadegevallen voorkomen gevolgschade en lange of niet-geplande stilstand. Gebruikers van zuigercompressoren hebben behoefte aan een op deze machines afgestemde bewakingsoplossing.
 
Hoerbiger, specialist voor onderdelen en dienstverlening voor zuigercompressoren, heeft deze behoefte onderkend en met onder de naam RecipCom een speciaal bewakings- en beveiligingssysteem voor zuigercompressoren ontwikkeld. Het detecteert tijdens bedrijf optredende problemen in een vroeg stadium en maakt daardoor een tijdige reactie mogelijk en voorkomt gevolgschade.

Groot verschil
Veel van de oplossingen die momenteel voor de bewaking van zuigercompressoren worden gebruikt, werden oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik op puur roterende machines, bijvoorbeeld turbocompressoren. Dit heeft gevolgen voor de prestaties van deze systemen. Bijvoorbeeld bij de continu draaiende turbocompressoren verandert het niveau van de mechanische trillingen tijdens normaal bedrijf en goede toestand van de machine nauwelijks en treden alleen variaties op tijdens het opstarten, uitschakelen en bij storingen.

Bij de zuigercompressor (en bijvoorbeeld stangenmechanismen) daarentegen ziet het trillingsgedrag er door het krukmechanisme heel anders uit. De mechanische trillingen bij goed draaiende machines zijn lange tijd nagenoeg gelijk en alleen incidentele veranderingen vragen een meer gedetailleerde analyse.

Het volledig artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven