Een op afstand bestuurbare pil kan bij mensen een medicijn afleveren in de darmen, op de plek waar dat nodig is. Nederlandse artsen maakten dinsdag 23 oktober op een Europees congres in Amsterdam de eerste testresultaten bij mensen bekend. Ze verwachten dat de voorgeprogrammeerde pil in de toekomst behandelingen van maag- en darmziekten kan verbeteren.
De pil, een Nederlandse vinding, is met een afmeting van 2,5 bij 1 cm net zo groot als een stevige multivitaminepil. De capsule is voor eenderde gevuld met een geneesmiddel en communiceert met de buitenwereld via een draadloze ontvanger. Zodra van een afstand de opdracht daartoe binnenkomt, worden de ingebouwde elektromotor en de zuiger ingeschakeld die het geneesmiddel naar buiten spuiten.
pH-sensor
Om de juiste plek te bepalen, heeft de capsule een pH-sensor, die onderweg in het spijsverteringskanaal de zuurgraad meet. In de maag is de zuurgraad heel hoog, maar in de darmen neemt die gaandeweg af. Die informatie wordt gecombineerd met de berekening van de tijd die de capsule nodig heeft om door het maag-darmkanaal te reizen.
De afgelopen tijd heeft het UMC Utrecht onderzocht of de technologie, succesvol in het lab, ook in het menselijk lichaam werkt. Tien gezonde vrijwilligers slikten de pil en werden een dag gevolgd. In het reservoir zaten geen medicijnen maar medische radio-isotopen die op een scan te zien waren. Bij negen van de tien proefpersonen kon verbinding worden gemaakt met de capsule, aldus maag-darm-leverarts Peter van der Schaar, betrokken bij de ontwikkeling van de pil. De capsule slaagde erin zijn lading af te geven op de juiste plek in de dunne darm.
Ziekte van Crohn
Wereldwijd wordt volop geëxperimenteerd met lokale medicijnafgifte, maar onderzoek bij mensen is nog schaars. Plaatselijke toediening heeft als voordeel dat een geneesmiddel niet via het bloed in het hele lichaam belandt, maar in een hoge concentratie op de benodigde plek komt. Dat kan handig zijn bij chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn.
Hoogleraar maag-darm-leverziekten Ernst Kuipers (Erasmus MC) noemt de voorgeprogrammeerde pil ‘interessant’, maar waarschuwt dat moet worden afgewacht of deze ook bij patiënten werkt. Voordat de stap naar de kliniek kan worden gezet, is nog veel onderzoek nodig, zegt Kuipers.