Ga naar hoofdinhoud

Besturingsplatform voor mobiele applicaties

Met het besturingsplatform Iqan biedt Parker Hannifin de mobiele sector alle mogelijkheden van de moderne elektrische besturings-techniek. Of het nu gaat om efficiënte bediening, automati-sering, reductie van emissies, het besparen van energie of het monitoren van de werkzaam-heden. Daarbij ontwikkelt het platform zich steeds op basis van vragen uit de markt en ver-anderende wet- en regelgeving.

De mobiele sector ijlt vaak wat na op de industrie, maar ook hier dringen de moge-lijkheden van de moderne elektrische besturingstechnieken steeds verder door. Wet- en regelgeving dwingt fabrikanten van mobiele machines om maatregelen te nemen aangaande verbrandingsgas- en geluidsemissies. Daarnaast heeft deze sector te maken met stijgende brandstofkosten en tijdsdruk.

Van analoog naar bus
De eerste ontwikkelingen voor Parker Hannifin op het vlak van besturingen voor mobiele machines werden al decennia geleden gedaan. Dit startte met analoge besturingstechniek waarmee de hydraulische stuurkleppen beter waren te regelen en te controleren. Later werd de overstap gemaakt naar de digitale besturings-techniek op basis waarvan uiteindelijk de Iqan-serie is ontwikkeld.

Iqan is één platform dat mechanische en elektromechanische besturingssystemen voor het aansturen en bewaken van de hydraulische functies in mobiele machines vervangt. Het voorziet in zowel I/O en besturingsunits als sensoren en visuali-satiemogelijkheden (displays) en uiteraard in de vereiste CANbus communicatie-mogelijkheden.

Een Iqan besturingssysteem bestaat uit een mastermodule en I/O-modules. De mastermodule voorziet in een aanzienlijke rekencapaciteit voor hoge processnel-heden en is uitgevoerd met meervoudige CANbus interfaces. Hiermee is eenvoudig de koppeling te maken met I/O-modules, sensoren, joysticks, pedalen en diverse andere componenten zoals dieselmotoren en transmissies. Via de displaymodules kan de bestuurder alle mogelijke soorten informatie aflezen, waaronder snelheid, motorvermogen, positie en druk. Tevens kan hij hiermee verschillende instellingen maken.

Ontwikkelen, produceren en gebruiken
Het Iqan systeem levert voordelen op voor de gebruiker, maar Parker Hannifin heeft ook gekeken naar de eisen van ontwerper, producent en onderhoudstech-nici. De laatste kan gebruik maken van intelligente diagnose systemen en de mogelijkheid om alle benodigde informatie via een laptop (ter plaatse of op af-stand) te bekijken.

Voor de toekomst verwacht Parker dat meer gebruik zal worden gemaakt van telematica. De vraag naar integratie van externe systemen zoals GPS neemt ook toe. Daarnaast wil de moderne gebruiker werken met grote aanraakschermen en zijn mobiele telefoon aan kunnen sluiten.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven