Wie ‘bedieningspaneel’ zegt, denkt bijna automatisch aan een beeldscherm met knop-pen of aanraakscherm. Voor veel toepassingen is dit te veel van het goede en is een ‘ouderwets’ knoppenbordje meer dan voldoende. De techniek daarin heeft echter allesbehalve stilgestaan. Er is in feite zoveel mogelijk, dat kan Hoffmann+Krippner een potentiële klant niet over de telefoon uitleggen.
Hoffmann+Krippner levert op maat gemaakte, kant en klare invoersys-temen. Alle producten komen projectmatig tot stand; er zijn (nagenoeg) geen standaard producten. De markt betreft in het algemeen professionele apparaten, waarbij hoge eisen worden gesteld aan de bediening. Het in-drukken van de knoppen gebeurt niet alleen met de hand, maar ook met werkhandschoenen, medische handschoenen, nagels, pennen en zelfs schroevendraaiers.
Technologie
Het soms ruwe gebruik van bedieningspanelen vraagt om een speciale op-bouw van de drukknoppen en de folies. Hoffmann+Krippner heeft veel tijd en geld gestoken in de ontwikkeling van eigen technologieën. De toetsen-borden bestaan altijd uit een aantal lagen.
Specialiteit van het huis zijn toetsenborden met klikkende drukknoppen. De elektrische verbindingen maken niet alleen voelbaar maar ook hoorbaar contact, zodat de gebruiker zeker weet dat hij de machine of het apparaat ook daadwerkelijk bedient. Om dit effect nog te versterken en tegelijkertijd als extra bescherming voor de toetsen, kan het bedrijf een haptisch gevoel in haar bedieningspanelen inbouwen. Deze zogenoemde GT Technology kan in combinatie (lees: op hetzelfde bedieningspaneel) worden gebruikt met conventionele technieken om drukknoppen te vervaardigen.
Semi-standaard
Hoffmann+Krippner heeft zich toegelegd op maatwerk, maar de Ameri-kaanse markt is daar in het algemeen niet van gecharmeerd. Amerikanen willen een standaard inkoopproduct dat ze uit de catalogus en tegenwoordig via een webshop kunnen bestellen. Om deze lucratieve markt van dienst te zijn, introduceerde het huis begin dit jaar een min of meer standaard be-dieningspaneel waarop alle toetsen door de machinebouwer zijn te pro-grammeren.
Ook voor de Nederlandse markt zijn deze panelen interessant. Nederland bouwt veel in kleine series, waarvoor een paneel op maat relatief duur uitvalt. Dit is een goed alternatief, ook omdat dit paneel is te gebruiken als ontwikkelkit.