Ga naar hoofdinhoud

Axioline maakt realtime I/O mogelijk

Een van de belangrijke noviteiten op de SPS/IPC/Drives 2009, die vorige week in Neurenberg werd gehouden was het Realtime I/O systeem Axioline van Phoenix Contact. Dit I/O systeem is een doorgaand klemmensysteem met ethernet aansluiting en een snelheid van 1 microseconde per device.

Ook Phoenix Contact voelt de pijn van de recessie. 2009 wordt volgens Roland Bent, directeur van Phoenix Contact in Blomberg (D), een jaar met 21% minder omzet dan in 2008. Het bedrijf werkt met werktijdverkorting in alle Duitse verstigingen, maar er zijn tot nu toe geen gedwongen ontslagen gevallen. “We hebben een intelligent besparingsprogramma opgezet zonder onze aandacht te verliezen voor innovatie.”

Revolutie
Een van de innovaties van het bedrijf uit Blomberg is wat ze zelf zeggen een ‘revolutie op het gebied van I/O’s’. Bent: “Het werd tijd voor een systeem, dat een signaal zo snel, zo robuust en zo eenvoudig overdraagt als een klemmenstrook. Dus hebben we 80 jaar ervaring qua klemmenstroken en 25 jaar ervaring bij de industriële automatisering, gebundeld tot de Axioline.” 


I/O signalen overdragen met een snelheid van 1 microseconde per device (foto’s: Paul Quaedvlieg)

Axioline haalt een update-tijd per klemmenstrook, die afhankelijk van de I/O configuratie, ligt tussen de 500 nanoseconde en 1 microseconde. Dat benadert de snelheid van een elektrisch signaal dat zich over 100 m kabel verplaatst. Bij een systeem met 256 I/O’s is de systeem-update-tijd bij Axioline minder dan zes microseconden, hetgeen te vergelijken is met een parallelle verkabeling met een lengte van 1000 m. 


Tijdens de SPS had Phoenix Contact een groot stuk van de stand ingericht voor de nieuwe Axioline. Het bedrijf verwacht veel van dit realtime I/O systeem

EMC
Axioline is optimaal beschermd voor EMC en voldoet een de betreffende eisen hiervoor. Daarnaast heeft Axioline de robuustheid van een klemmenstrook op het gebied van schokken en trillingen en kan zelfs schokken tot 10g weerstaan. Het temperatuurbereik ligt tussen de -25 en +60 graden Celsius, waardoor Axioline in de meeste applicaties gebruikt kan worden. Het lijkt erop dat Phoenix Contact, met een Nederlandse vestiging in Zevenaar, dé I/O periferie voor ethernet-systemen heeft ontwikkeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven