In het kader van het onder-zoeksproject Stadtpilot heeft de Technische Universität Braunschweig een testauto ontwikkeld, die automatisch een bepaald traject in het normale verkeer rijdt. De onderzoekers hebben onlangs voor het eerst met het voertuig ook automatisch in het dagelijks stadsverkeer gereden.
Bij snelheden tot 60 km/h rijdt kon ‘Leonie op de tweebaansweg van de Braunschweiger Stadtring zijn eigen rijbaan volgen, kruispunten in acht nemen, hindernissen waarnemen en afstand en snelheid aanpassen aan het rijdende verkeer. Het traject voerde over een deel van de Braunschweiger Stadtrings. Voor de veiligheid was er (verplicht) wel een bestuurder bij die bij problemen kan ingrijpen.
Stadtpilot
‘Stadtpilot’ is volgens de universiteit het enige onderzoeksproject ter wereld dat automatisch rijden in echt stadsverkeer toepast. Al in 2007 had de TU Braunschweig met de Volkswagen Passat Variant ‘Caroline’ succes in de Darpa Urban Challenge, de belangrijkste wedstrijd ter wereld voor autonome voertuigen; het was daar een van de elf finalisten van 89 deelnemers.
“Kijk mama, zonder handen!”
Vanuit deze ervaringen ontwikkelde een interdisciplinair team van drie verschillende faculteiten de opvolger ‘Leonie’. De sprong van ‘Caroline‘ naar ‘Leonie‘ is groot. Waar ‘Caroline’ bij de wedstrijd in een gecontroleerde omgeving moest rijden, geldt voor ‘Leonie’ dat aan werkelijke verkeers-stromen wordt deelgenomen. Het voertuig heeft te maken met een veelheid aan verkeersdeelnemers, die verschillend en soms tegen de regels in rijden. Leonie moet haar snelheid aanpassen aan het rijdende verkeer. Bovendien is een belangrijk veiligheidsconcept noodzakelijk.
Takenpakket
‘Leonie‘ moet niet alleen alle verkeersregels beheersen, maar ook alles wat een mens moet beheersen voor het rijden in een auto. Ze moet haar omgeving zien, moet beslissingen nemen en zelfstandig gaspedaal, rem en besturing bedienen. De eerste autonome ritten op de Braunschweiger Stadtring zijn al op grond van de realistische stedelijke omgeving een mijlpaal en de basis voor veel verder onderzoek.
Doel van het project in de komende jaren is, dat de stadsring volledig autonoom kan worden bereden. De uitdagingen van dit project liggen in de bijzonder complexe omgeving. Het dichte verkeer, gedeeltelijk op gescheiden tweebaanswegen, stelt hoge eisen aan de waarneming van de omgeving. De nauwe straten vragen om een nauwkeurige planning van de rijbaan en de dichte, stedelijke bebouwing maakt de exacte positiebepaling lastig.
Aan het project werd deelgenomen door het Niedersächsisches Forschungszentrum Fahrzeugtechnik (NFF), het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) en de Universität Hildesheim.
Leonie
‘Leonie’ is een Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI. De wagen kan zijn positie in het straatverkeer berekenen via satellietnavigatie. Verschillende laser-scanners en radarsensoren zorgen ervoor, dat Leonie haar omgeving elk moment kan waarnemen en in de computer kan verwerken.
De deelstaat Niedersachsen heeft op basis van een goedkeuring van de TÜV Nord Mobilität een uitzonderingsvergunning verleend voor het rijden op de Braunschweiger Stadtring. Terwille van de veiligheid is de aanwezigheid van een bestuurder voorgeschreven. Een tweede bestuurder voert nu nog de stand van de verkeerslichten in, omdat ‘Leonie’ die nog niet herkent.
Naast ‘Leonie’ bouwt het NFF in het kader van ‘das intelligente Fahrzeug’ momenteel een tweede testvoertuig, ‘Henry’, dat echter nog niet rijdt.