Ga naar hoofdinhoud

Automatisch transportsysteem met hybride aandrijving

Om de materiaalvoorziening in de Mercedes-Benz fabriek in Mannheim te verbeteren, ontwikkelde Daimler AG een prototype voor een nieuw transportsysteem zonder bestuurder. SEW-Eurodrive (in Nederland via Vector Aandrijftechniek) werd gekozen als partner voor de elektrische systemen. Inte-graal onderdeel van het onbemande transportsys-teem is de contactloze energievoorziening Movitrans van SEW-Eurodrive die voor een grote beschikbaarheid van de installatie zorgt .

Energieoverdracht en geleidingssporen lopen over dezelfde kabel (lineaire geleider). Omdat deze geleider in de vloer is verwerkt, kan op het traject van het transportsysteem ook met een heftruck worden bereden. Dankzij de contactloze energie overdracht, die ongevoelig is voor omgevingsinvloeden, heeft het transportsysteem geen accumulator nodig. De aansturing van de wagenfuncties verloopt met de Movipro centrale aandrijf- en positioneer-besturing.

Energie managementfuncties zorgen voor een optimaal rendement door de automatische aanpassing van het actuele vermogen. Via de geïntegreerde RFID-, encoder- en transponderuitlezing wordt een contactloze absolute positionering bereikt. Het transportsysteem communiceert per WLAN con-tactloos radiografisch of optioneel via de magnetisch veld koppeling met de besturingskabel. In noodgevallen is handbediening mogelijk.

Hybride systeem

Het hybride transportsysteem combineert de voordelen van de inductieve voeding met de vrijheid van een systeem met energievoorziening aan boord. Hierdoor zijn zijsporen flexibel en goedkoop in te stellen. Zo gauw het voertuig van een zijspoor komt, wordt de energieverzorging weer overgenomen door de basiskabel en wordt tegelijkertijd de bufferaccu bijgeladen.

Het transportsysteem is geschikt voor elke soort goederentransport, beschikt over een eigen interface voor bekende systemen, is flexibel in het dagelijks gebruik en universeel toepasbaar. In dit pilotproject zijn diverse geïntegreerde veiligheidsmogelijkheden toegepast.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven