Ga naar hoofdinhoud

Accu met 10x hogere capaciteit

Onderzoekers van het Karlsruhe Institute für Technology (KIT)hebben een nieuw concept ontwikkeld voor oplaadbare batterijen. Op basis van het transport van fluoride anionen tussen de elektroden kan een opslagcapaciteit bereikt worden die tien keer hoger is dan met lithium-ion batterijen. Door het ontbreken van lithium is de nieuwe accutechnologie ook veiliger.

De nieuwe accubatterijen bevatten een anode van metaal en een kathode van metaalfluoride met daartussen een elektrolyt met fluoride. De ladingsverdracht wordt verzorgd door fluoride anionen. Hierbij wordt aan de anode en aan de kathode metaalfluoride gevormd of gereduceerd.
 
Omdat er meerdere elektronen per metaalatoom kunnen worden getransporteerd zijn zeer hoge energiedichtheden mogelijk, wel tot tien keer meer dan bijconventionele lithium-ion batterijen.


Elektrolyt met fluoride scheidt de metalen anode van de metaalfluoride kathode (afbeelding: KIT)

Omdat het bij de experimenten gebruikte vaste elektrolyt alleen goed werkt bij hogere temperaturen is een vervolgonderzoek gestart naar een vloeibaar elektrolyt die geschikt is voor gebruik bij kamertemperatuur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven