Ga naar hoofdinhoud

Aandrijvingen voor taping-machine

Automatisering neemt mensen geestdodend werk uit handen, maar maakt ook vervaardiging van produc-ten mogelijk die anders ondenk-baar of inefficiënt zou zijn. Bij de productie van SMD-componenten moeten in korte tijd grote hoeveel-heden componenten worden getest en verpakt voor verdere verwerking. Voor kleine elektronica-compo-nenten vormen blister reels de beproefde techniek. Omron hielp Berlin-Oberspree Spezialmaschinenbau bij de ontwikkeling van een universele taping-machine.

De clou van deze machine zit hem in de modulaire opbouw van de machine. In frames worden afhankelijk van de behoefte passende procesmodules ondergebracht. Zo worden bijvoorbeeld verschillende ingangsmodules, een image processing module, modules voor het elektrisch doormeten van componenten, taping-modules of andere uitgangsmodules voor IO- of NIO-componenten aangeboden. Andere modules zijn in voorbereiding of kunnen op specificatie van de klant worden ontwikkeld.

In het chassis zijn aansluitingen voor perslucht, vacuüm, voedingsspanning en het communicatienetwerk ondergebracht. Op deze manier kan de ge-bruiker zijn machine eenvoudig en snel configureren en indien noodzakelijk naar behoefte ombouwen. Ook kan hij nieuwe modules bijkopen zonder dat het hele systeem opnieuw moet worden opgebouwd.

Uit één hand
Voor de aandrijf- en besturingstechniek werkten de Berlijners samen met Omron. Vier lineaire assen zorgen in de taping-machine voor de beweging. Het bewegend deel van deze lineaire servomotoren bevat geen ijzer, het vaste deel is opgebouwd uit twee vernikkelde stalen platen met aan beide zijden zeldzame aarde magneten. Door de symmetrische opstelling worden dwarskrachten opgeheven, wat leidt tot een langere levensduur van de lineaire aandrijving, een rustige loop en de toepassing van kleinere lineaire geleidingen.

De servocontroller van de Sigma-5 familie herkent de aangesloten lineaire motoren automatisch. Het hart van de machine drive is echter de Trajexia motion controller. Deze kan de baanbesturing voor maximaal 64 assen gelijktijdig uitvoeren bij een cyclustijd van minder dan 2 ms. Daarbij maakt het niet uit of de gebruiker op zijn machine nu stappenmotoren, frequen-tieomvormers, roterende servo drives of lineaire actuatoren toepast. Ook een combinatie van deze aandrijvingen is mogelijk.

De integratie van de motion controller in een bovenliggende besturing is mogelijk via Ethernet, EtherCAT, Ethernet/IP, Profibus DP, DeviceNet, CANopen of Modbus.

In de tapingmachine zijn verder onder meer digitale glasvezelsensoren, halfgeleiderrelais, motorbeveiligingsrelais, veiligheidsmodules, veilig-heidslichtschermen en temperatuurregelaars van Omron ingebouwd.

Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven