Ga naar hoofdinhoud

2D matrix code als positioneersysteem

De informatie in een data matrix code (2D-code) is gecodeerd op een vierkant vlak als een patroon van punten. In vergelijking met de ééndimen-sionale barcode (1D-code) is de informatiedichtheid per oppervlakte-eenheid aanmer-kelijk groter. Waarom zou deze code niet gebruikt kunnen worden als basis voor een nieuw positioneersysteem? Pepperl+Fuchs deed het voor een groot transportsysteem.

Individuele data matrix codes aan elkaar of boven elkaar leveren een codeband op, die met een camerakop kan worden afgelezen en gedecodeerd waarmee de exacte positie op de X- en Y- as is bepaald. Het voordeel is evident voor bijvoorbeeld de grootste dataveiligheid, een smalle codebandbreedte voor in beperkte montageruimtes en in kleine bochten is mogelijk. Omdat minimaal zes codes worden gelezen, ontstaat een hoge code redundantie. Zo wordt bij sterke vervuiling of bescha-digingen de exacte positie toch nog vastgesteld en voldoet daarmee aan de hoge eisen voor opslag en transport.

Eigenschappen
De PCV leeskop van Pepperl+Fuchs gebruikt moderne cameratechnologie en is door de afwezigheid van laserdiodes en mechanische delen uiterst robuust. De leeskop heeft ook een lange levensduur. Afstanden tot enkele kilometers, inclusief hoogte meting, omvangrijke diagnose-informatie en DC- uitgangen zijn maar een paar mogelijkheden van het data matrix positioneersysteem. Andere belangrijke kenmerken.

  • lange levensduur door het ontbreken van laserdiodes
  • robuust door het ontbreken van bewegende, mechanische onderdelen
  • positionering in twee assen (extra hoogte meting, Y-as)
  • klein leesvenster maakt een nauwe bochtradius (≥ 0,1 m) en zelfs schuine trajecten mogelijk
  • de code band mag worden aangepast, bijvoorbeeld van 100 m naar 300 m, onderbrekingen tot 20 mm mogelijk
  • er kunnen merktekens worden aangebracht voor het genereren van besturingssignalen
  • DC- uitgangs- en ingangssignalen op vrij te kiezen posities mogelijk.

Toepassingen
De codeband is leverbaar tot een lengte van liefst 10 km. Het posi-tioneersysteem is geschikt voor toepassing in de opslag- en trans-porttechniek, automobielindustrie, lifttechniek en de algemene machinebouw. De foto toont een applicatie in een elektrohangbaan, waarbij de data matrix codeband direct op de stroomrail is gelijmd en de leeskop (in Pepperl+Fuchs-groen) aan de trolley bevestigd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven