Ga naar hoofdinhoud

134 km/h op de fiets

Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam vertrekken vrijdag 9 september naar Amerika voor hun eerste recordpoging met de hightech fiets Velox. Van 12 tot en met 17 september wil het team in de woestijn van Nevada proberen het wereldsnelheidsrecord voor fietsen te breken. Dat staat nu op 133 km/u en is in handen van de Canadese ex-profwielrenner Sam Whittingham.

Aan de recordweek doet een tiental teams uit de hele wereld mee, waaronder ook dat van Whittingham. De race vindt plaats op een 10 kilometer lange kaarsrechte woestijnweg bij het plaatsje Battle Mountain, die speciaal voor de recordpogingen van een mooie gladde toplaag asfalt voorzien is.

Aerodynamica
Sleutel voor succes is de aerodynamica van de fiets. De studenten uit Delft ontwikkelen de fiets volledig zelf, met behulp van windtunnels, computersimulaties en testopstellingen. De selectie van de beste fietser en de optimale racevoorbereiding en –strategie is in handen van studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

“Het zal erg spannend worden maar ik verwacht dat we dicht bij het wereldrecord moeten kunnen komen, en hopelijk eroverheen”, vertelt teamleider Hajo Pereboom. “In juli heeft Pieter Hollebrandse met onze fiets al het Nederlands uurrecord aangescherpt tot 88,3 kilometer. Daarbij hadden we last van de invallende duisternis, dus we weten dat we nog een beetje harder hadden gekund.”

Om het record te verbreken moet de fiets zo gestroomlijnd mogelijk te zijn. Daarom is gekozen voor een liggende houding en een kap die extreem weinig luchtweerstand heeft. “Vergeleken met een normale fietser, heeft ons ontwerp maar één tiende van de weerstand. Daarnaast heeft het geheel slechts een massa van 20 kg, vergelijkbaar met een stadsfiets. De ketting moet enorme krachten verwerken en daarbij minimale weerstand geven. DSM heeft speciaal voor ons een fietsketting ontwikkeld”, aldus Pereboom.

Fietsers
Sebastiaan Bowier, een ervaren ligfietser, gaat samen met collega Gert-Jan Weijers zijn krachten inzetten om het wereldrecord aan te vallen. Ze zijn geselecteerd uit een twintigtal kandidaten na een uitgebreide test bij de VU in Amsterdam. “Het vereist hele specifieke spieren en conditie om dit te kunnen. Je zou verwachten dat een profwielrenner het best zou zijn, maar door de lighouding is dat niet zo”, verklaart Hajo Pereboom.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven