Ga naar hoofdinhoud

Kenter gebruikt Precision Acoustic Imager voor vaststellen gedeeltelijke ontladingen

De Fluke ii910 Precision Acoustic Imager is een nauwkeurige akoestische beeldvormer waarmee onderhoudstechnici de elektrische bedrijfsmiddelen van een klant vanaf een veilige afstand snel kunnen scannen (foto: Fluke)

Kenter, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in energievoorzieningen en slimme meetdiensten aanbiedt, gebruikt voor onderhoudsinspecties een totaal andere methode voor het snel en veilig opsporen van gedeeltelijke ontlading. Onopgemerkte gedeeltelijke ontladingen kunnen leiden tot achteruitgang van middenspanningsinstallaties, wat aanzienlijke veiligheids-, efficiëntie- en financiële risico’s met zich meebrengt, cruciale aspecten die van belang zijn bij onderhoudsinspecties.

Kenter maakt deel uit van Alliander en werkt aan het installeren, verhuren en onderhouden van veilige en betrouwbare energievoorzieningen voor een breed scala aan bedrijven. Het bedrijf biedt meetdiensten en energievoorzieningen om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van hun energieverbruik. Het team van 300 onderhoudsspecialisten heeft de snelheid en nauwkeurigheid van geplande onderhoudsinspecties verbeterd met behulp van de ii910 Precision Acoustic Imager van Fluke.

Beheer van onderhoudsschema’s

De dienstverlening van Kenter bestaat uit geplande onderhoudscycli die doorgaans om de drie, vijf, zes of tien jaar plaatsvinden. Tijdens het geplande onderhoud probeert het bedrijf een reeks werkzaamheden te coördineren, waaronder het controleren op gedeeltelijke ontladingen, om onderbreking van activiteiten tot een minimum te beperken.
Deelontladingen worden meestal veroorzaakt door een klein defect dat kan resulteren in duizenden kleinere, zich herhalende elektrische ontladingen. Dit verschijnsel doet zich vaak voor rond de isolatie op onderdelen van apparaten, zoals bij hoogspanningsleidingen, transformatoren, turbines, railsystemen en in kasten, en kan als gevolg van mechanische, thermische en chemische schade aan isolatoren en geleiders van invloed zijn op de energievoorziening.

Kenter gebruikt Precision Acoustic Imager voor vaststellen gedeeltelijke ontladingen
De beelden kunnen snel worden geanalyseerd om het soort gedeeltelijke ontlading vast te stellen, zodat het team het juiste onderhoud kan uitvoeren (foto: FLuke)

Precision Acoustic Imager

De Fluke ii910 Precision Acoustic Imager is een nauwkeurige akoestische beeldvormer waarmee onderhoudstechnici de elektrische bedrijfsmiddelen van een klant vanaf een veilige afstand snel kunnen scannen terwijl deze in bedrijf zijn, en onmiddellijk de onderdelen identificeren waar zich gedeeltelijke ontladingen voordoen.
De beelden kunnen snel worden geanalyseerd om het soort gedeeltelijke ontlading vast te stellen, zodat het team het juiste onderhoud kan uitvoeren. Gebruikers profiteren van het gebruiksgemak, de snelheid en de nauwkeurigheid van dit instrument, terwijl klanten tijdens onderhoudsinspecties hun werkzaamheden kunnen voortzetten zonder dat het productieproces hoeft te worden stilgelegd.

Hele installatie in één keer scannen

Volgens Martin Damen, hoofd technische dienst bij Kenter, heeft de ii910 Precision Acoustic Imager van Fluke een omwenteling teweeggebracht op het gebied van onderhoudsinspecties en is het een essentieel instrument voor het uitvoeren van onderhoud. “De mogelijkheid om een hele installatie in één keer te scannen is een echte doorbraak voor wat betreft de snelheid waarmee we het probleem van gedeeltelijke ontladingen kunnen lokaliseren”, zo zegt hij.
Dirk Kwik, teammanager service & onderhoud bij Kenter, is het daarmee eens: “Onze technici zijn erop gericht problemen op te sporen en onderhoud zo snel en veilig mogelijk uit te voeren, zodat onze klanten zo min mogelijk hinder ondervinden en kostbare ongeplande uitvaltijd wordt voorkomen.”

Ook interessant: Precision Acoustic Imager helpt bij oplossen van communicatiestoring luchthaven

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven