Ga naar hoofdinhoud

Frans-Duitse alliantie ontwikkelt label voor betrouwbare AI

(foto: Shutterstock)

Het Franse consortium Confiance.ai en de technologieorganisatie VDE zijn overeengekomen samen te werken op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Tegen 2023 willen beide partners een gecombineerd Frans-Duits label voor betrouwbare en verantwoorde AI creëren en zo het concurrentievermogen van de Europese industrie vergroten en tegelijkertijd de uitvoering van de AI-wet vergemakkelijken.

“Ook al lijkt het onderwerp betrouwbaarheid en ethiek van AI vandaag de dag meer in Europa te liggen, we zijn er vast van overtuigd dat alleen die producten die het label dragen uiteindelijk op de markt – en zelfs wereldwijd – de overhand zullen krijgen”, is Dr. Sebastian Hallensleben, hoofd Digitalisering & AI bij de VDE, overtuigd. De grote belangstelling van de industrie voor het label bleek ook uit de deelnemende bedrijven.

Label voor betrouwbare AI

De Frans-Duitse alliantie omvat alle grote namen uit de industrie en de wetenschap en dus de belangrijkste strategische industriële sectoren voor Europa. Air Liquide, Airbus, Atos, CEA, Inria, Naval Group, Renault, Safran, IRT Saint Exupery, Sopra Steria, IRT SystemX, Thales en Valeo nemen deel aan Confiance.ai, samen met 50 andere start-ups en kmo’s aan Franse zijde. Uit Duitsland, Bosch, Siemens, TU Darmstadt, SAP, ITAS/KIT, iRights. Lab, Ferdinand-Steinbeis-Institut, BASF, TÜV-SÜD en het Internationaal Centrum voor ethiek in de wetenschap van de universiteit van Tübingen zijn vertegenwoordigd.

Richtlijnen en referenties voor de ondernemingen

De Frans-Duitse samenwerking creëert een referentiekader dat aspecten als transparantie, verantwoordingsplicht, eerlijkheid, robuustheid en privacybescherming omvat en meetbaar maakt. Dit geeft bedrijven een praktisch hanteerbare manier om zich in de markt te onderscheiden met verantwoorde AI. Het Duitse al uitgevoerde onderzoek met betrekking tot dit thema wordt momenteel ook gebruikt voor de Europese AI-normalisatie en geeft richting aan toekomstige geharmoniseerde normen voor de AI-wet.

Samenwerking

“Het Confiance.ai consortium werkt al vele maanden samen met VDE en de Duitse industrie. De kracht van deze alliantie, waarbij belangrijke industriële en academische partners betrokken zijn, is de gemeenschappelijke wil om een visie van betrouwbare en verantwoorde AI te bevorderen en een label te creëren dat in eerste instantie gewijd is aan Frans-Duitse samenwerking, maar dat op Europees niveau zal worden ingevoerd”, verklaart Julien Chiaroni, Directeur des Grands Défis bij het Secretariaat-generaal voor Investeringen (SGPI).

Van theorie naar praktijk

“De consensus over de beginselen van verantwoord gebruik van AI is vrij eenvoudig. De grote uitdaging is deze beginselen in praktijk te brengen. Met de AI Trust Standard & Label hebben we een praktische aanpak vanuit Duits perspectief gepresenteerd en we kijken ernaar uit deze niet alleen verder te ontwikkelen, maar ook te integreren in de Franse en uiteindelijk Europese werkzaamheden. De synergieën zijn enorm,” voegt Sebastian Hallensleben eraan toe.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven