Ga naar hoofdinhoud

Bosch stimuleert ontwikkeling van 6G

6G zal autonome auto's, slimme steden en connected industrieën een enorme efficiëntieboost geven (foto: Bosch)

Wereldwijd komen onderzoek en ontwikkeling voor de toekomstige mobiele telefoonstandaard 6G in een stroomversnelling. Bedrijven en landen investeren fors in deze technologie. Bosch is uitgebreid betrokken bij projecten, samenwerkingen en initiatieven op zowel nationaal als internationaal niveau om belangrijke fundamenten voor de 6G-technologie te ontwikkelen.

“6G zal veel meer zijn dan alleen een infrastructuur voor netwerken. Het zal autonome auto’s, slimme steden en verbonden industrieën een enorme boost in efficiëntie geven. Daarom is 6G een strategisch belangrijk technologiegebied voor Bosch”, zegt Dr. Andreas Müller, die de 6G-activiteiten bij Bosch bundelt en beheert. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 40 medewerkers die werken aan 6G-technologie. “In de komende twee jaar zal dit aantal naar verwachting verdubbelen”, zegt Müller. Bosch investeert momenteel een bedrag van zeven cijfers in 6G-onderzoek en -ontwikkeling.

Bosch en Nokia


Op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona hebben Bosch en Nokia nu aangekondigd dat ze de samenwerking die ze in 2017 zijn aangegaan voor de ontwikkeling van industriële IoT-oplossingen op het gebied van 5G uitbreiden met de nieuwe 6G-technologie. De twee bedrijven onderzoeken samen de volgende generatie netwerken en onderzoeken hoe de toekomstige 6G-netwerken kunnen worden gebruikt voor zowel communicatie- als sensortechnologie.

Projecten

Bosch draagt momenteel zijn expertise en ervaring bij aan vijf door de overheid gefinancierde projecten. De projecten “6G-ICAS4Mobility“, “KOMSENS-6G” en “6G-BRAINS” zijn vooral gericht op de integratie van communicatie en sensorgebaseerde omgevingsherkenning. Bosch heeft het consortiumleiderschap op zich genomen in het eerstgenoemde project.

Basis voor drones en Industrie 4.0

Naast het onderzoeken van relevante scenario’s voor het wegverkeer zullen de bevindingen uit de projecten ook dienen als technische basis voor toepassingen op het gebied van connected drones en op het gebied van Industrie 4.0 (bijvoorbeeld voor autonome transportsystemen). De projecten “6G-ANNA” en “6G-SHINE” zijn gericht op nieuwe netwerkstructuren. Deze zijn bedoeld om toekomstige E/E-architecturen in voertuigen of robotcellen in de industrie efficiënter te maken.

Mobiele communicatiestandaarden

Bosch is ook actief betrokken bij een leidende rol in vroege discussies en activiteiten over toekomstige mobiele communicatiestandaarden binnen verschillende industriële allianties. In de 5G Automotive Association (5GAA) werken bijvoorbeeld toonaangevende bedrijven uit de auto- en telecommunicatiesector samen aan oplossingen voor de mobiliteit van de toekomst. In de “5G Alliance for Connected Industries and Automation (5GACIA)” richten industriële bedrijven zich op het netwerken van machines en fabrieken.

Integratie van sensortechnologie

De volgende generatie mobiele communicatie zal onder meer nieuwe functionaliteiten integreren die vergelijkbaar zijn met radarsensoren. Met 6G zal het mogelijk zijn de positie van objecten in het dekkingsgebied van het netwerk te detecteren – zonder dat deze objecten hoeven te zijn uitgerust met een radiomodule. 6G zal extreem hoge datasnelheden tot één terabit per seconde mogelijk maken, met een zeer lage latentietijd van ongeveer 100 microseconden. Dat is vier keer sneller dan een blikseminslag. Dit zal het bijvoorbeeld mogelijk maken om met behulp van digitale tweelingen productieprocessen vanuit de werkelijkheid in een virtuele wereld te monitoren en te simuleren zonder beperkingen in tijd en ruimte. Deskundigen verwachten dat de eerste 6G-standaard in 2028 gereed zal zijn.

Financiële steun

De afgelopen maanden hebben Duitsland en Europa talrijke 6G-projecten gelanceerd. Het doel: hun technologische soevereiniteit versterken. De Duitse regering financiert via het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) 6G-activiteiten met ongeveer 700 miljoen euro in de komende drie jaar. Daarnaast is in de EU-begroting nog eens bijna 900 miljoen euro gereserveerd tot 2027. Ook Japan en de VS hebben overeenkomstige investeringsprogramma’s gelanceerd voor in totaal ongeveer 4,5 miljard dollar.

Ook interessant: Bosch Tech Compass 2023: technologie cruciaal in strijd tegen klimaatverandering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven