Ga naar hoofdinhoud

AI en simulatie voor digitale transformatie op Hannover Messe

Altair laat tijdens de Hannover Messe 2023 zien welke waarde AI en simulaties kunnen toevoegen aan de digitale transformatie van de fabrieksvloer voor industriële bedrijven (foto: Altair)

Altair laat tijdens de Hannover Messe 2023 zien welke waarde AI en simulaties kunnen toevoegen aan de digitale transformatie van de fabrieksvloer voor industriële bedrijven. Deze leverancier van software en cloud-oplossingen voor productontwikkeling, high-performance computing (HPC) en data-analyses is van 17 tot en met 21 april te vinden op stand E40 in hal 17.

Tijdens het Data to Value symposium op woensdagochtend 19 april presenteert Altair, in nauwe samenwerking met klanten als Bitburger, Miele, Sennheiser en Volkswagen, hoe machine learning te implementeren is als selfservice in elk bedrijf. Maar ook hoe belangrijk het is om personeel op te leiden in de mogelijkheden van AI en waarom de cloud een goede plek is om daarmee te starten.

Op de agenda van het symposium staan presentaties over de volgende diverse onderwerpen: Procesoptimalisatie voor een efficiënter gebruik van materialen en productiemiddelen; Voorspelling van cases om grondstofkosten en de ecologische voetafdruk te minimaliseren; Prognose van de energievraag om pieken te vermijden en het energieverbruik te reduceren; Best practices voor productie- en montageplanning en Kwaliteitsmanagement verbeteren en faciliteren.

Oplossingen voor data-analyse

Naarmate de innovatie versnelt, stimuleert Altair de toekomst van technologische convergentie en ondersteunt het de ontwikkeling van slimme producten met oplossingen voor data-analyse en AI, computerondersteunde engineering (CAE) en high performance computing (HPC). Door de combinatie van decennialange ervaring in HPC-gebaseerde oplossingen voor data-science en simulaties via het Center of Excellence-programma, het Altair RapidMiner-platform en het Altair Units-licentiemodel, wordt data-analyse een eenvoudig en natuurlijk onderdeel van bedrijven.

Data Invaders

Op de Altair-stand op de Hannover Messe kunnen bezoekers technologieën ontdekken die digitale transformatie op alle niveaus ondersteunen. Onder andere via exposities van enkele klanten en de presentatie van Altair’s visie op AI, tot leven gebracht via een retro-videogame, Data Invaders, die alle bezoekers kunnen spelen.

Ontwerpen voor duurzaamheid

Altair’s oplossingen, platforms en workflows voor materiaal- en gewichtsbesparingen maken duurzamer ontwerpen mogelijk. In een robottoepassing van Amprove is bijvoorbeeld een componentconsolidatie van 11 naar vier onderdelen en een reductie van de standaardonderdelen gerealiseerd. Het ontwerp van de bionische componenten en het verwijderen van twee lineaire geleiders en 25 schroeven leidden tot een reductie van de bewegende massa van 29,8 kg. Dit maakt een 34% snellere productie mogelijk, of een verlaging van de energiekosten met 52%.

Digital twin

Altair ondersteunt de elektrificatie met een intelligente, multi-attribute benadering van mobiliteit, vermogenselektronica en PCB-ontwerp. Optimalisatie en machine learning, samen met simulatie in de kern van het ontwerpproces, maken het mogelijk om digital twins te creëren. Met deze digital twin-technologie kon Danecca het ontwikkelingsproces van batterijen stroomlijnen, wat resulteerde in een verkorting van de koeltijd met 60% en een groter aantal aan/uit-cycli van de koelpomp. Dit resulteerde op zijn beurt ook in een toename van de actieradius.

Ideeën realiseren

Hardwaretesten zijn vaak niet haalbaar voor een startup die een product wil klaarstomen voor de serieproductie. Novus wilde een snellere, krachtigere en lichtere motorfiets ontwikkelen dan andere beschikbare modellen op de markt. Met Altair’s tools is dit idee gerealiseerd en een e-motorfiets met een maximumkoppel van 400 Nm en een gewicht van amper 103 kg ontwikkeld.

Duurzame koffiekunst

Digital twin-technologie op systeemniveau heeft ook het fabrieks-, machine- en productontwerp van de nieuwe generatie espressomachines van Gruppo Cimbali verbeterd, waardoor elk kopje koffie duurzamer wordt. Het bedrijf realiseert deze besparingen door in een vroeg stadium uitgebreide virtuele prototypetests uit te voeren, waardoor producten beter en sneller dan tevoren kunnen worden geoptimaliseerd.

AI zonder dataverlies

De waarde van data zit hem niet alleen in het hebben ervan, maar ook in hoe het wordt gebruikt. Fabrikanten die hun data omarmen en gebruiken, kunnen de bedrijfsactiviteiten stroomlijnen en nieuwe manieren vinden om te concurreren. Op de stand wordt het Altair RapidMiner platform voor data-analyse en AI gedemonstreerd, dat gebruikers van elk vaardigheidsniveau in staat stelt om zinvol gebruik te maken van data, waardoor AI zelfs naar de fabrieksvloer wordt gebracht.

Ontdek meer over AI op de fabrieksvloer tijdens het Altair Data to Value symposium, 19 april van 9.00 tot 13.30 uur, in het Hannover Messe Convention Center, hal 3B.

Ook interessant: 7 redenen om de Hannover Messe 2023 te bezoeken

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven