Ga naar hoofdinhoud

Vervanging robots leidt tot hoger rendement

De ontwikkeling van robots lijkt momenteel een snelle vlucht te nemen. Maar in feite zijn we al enkele generaties robots verder en worden oudere exemplaren vervangen door nieuwe. TEB Engineering heeft de ABB robots, die in de papierfabriek van Crown Van Gelder zorgden voor de handling van het verpakkingsmateriaal voor het verpakken van de papierrollen, vervangen door een nieuwe generatie.

Crown Van Gelder in Velsen-Noord produceert volcontinu hoogwaardig papier vanuit de basisgrondstof pulp. Deze rollen waarop het papier wordt uitgeleverd, worden voorzien van karton als beschermend verpakkingsmateriaal. De zogenoemde dunne kartonnen ‘kopplaten’ worden door twee elkaar aanvullende robots aangebracht.

Werk voor robots
Afhankelijk van de aangevoerde papierrol wordt vanuit een centraal besturingssysteem bepaald welke diameter kopplaat noodzakelijk is om de rol te beschermen en op welke positie (de aangewezen pallet) de stapel kopplaten staat.

De eerste robot krijgt opdracht om telkens twee kopplaten van de stapel af te pakken en deze aan weerszijden op de rol te plaatsen. Vervolgens wordt er een dikke papieren baan omheen gedraaid die mechanisch wordt gecentreerd en om de rol heen wordt gewalst.

De rol papier gaat vervolgens naar de tweede robot die een gelijkwaardige opdracht heeft gekregen. Tussen de beide robotsystemen wordt een etiket met alle informatie op de rol papier aangebracht, waaronder een barcode. De tweede robot zorgt er voor dat de volgende kopplaat, die van een lijmlaag is voorzien, op een perseenheid wordt aangebracht.

Vervanging
Het oorspronkelijke robotsysteem voldeed op verschillende punten niet meer. Niet alleen was de installatie (ABB IRB6400) na zestien jaar aan vervanging toe, maar ook wilde Crown van Gelder de betrouwbaarheid van het sensorsysteem te vergroten (de oorspronkelijke situatie maakt gebruik van een aantal discrete sensoren om de positie van de kopplaat te bepalen voordat de kopplaat op de pers wordt aangebracht).

De vervanging moest turn-key worden uitgevoerd, inclusief demontage en verkoop van de oude robots, montage van de nieuwe robots en het in bedrijf stelling. Het complete project qua installatie en daarmee stilstand van de productie moest tevens binnen één week zijn gerealiseerd, langer was niet mogelijk.

Na vooronderzoek ging het project naar TEB Engineering in Heerhugowaard. Er is wederom gekozen voor robots van ABB (IRB6640). Deze keuze is gedaan op basis van de ervaring van de papiermaker met de oorspronkelijke, bestaande installatie en de meer dan tien jaar ervaring van TEB als systeemintegrator. De kwaliteit en service van de leverancier passen goed in het continue productieproces en de daarbij behorende 24/7-omgeving.

Realisatie
Het discrete sensorsysteem is vervangen door een vision-systeem. De hiervan afkomstige informatie wordt gebruikt om de kopplaten door de tweede robot binnen nauwkeurig gedefinieerde grenzen op de pers aan te brengen. Er is gekozen voor het plaatsen van twee stationaire camera’s op hoog geplaatste steunen. Voor de camera’s viel de keuze op de Insight-reeks van Cognex.

De installatie wordt bestuurd door een Siemens S5 PLC met een operatorinterface. Het PLC-systeem regelt de complete afhandeling voor het inpakken van de rollen papier. De robots en de productie worden op deze manier bestuurd en bewaakt. Daarbij wordt ook het beheer van het inpakken gerealiseerd.

Het volledig artikel vindt u in het oktobernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven