Ga naar hoofdinhoud

TU/e start open source systeem voor robothardware

Wereldwijd werken veel universiteiten en bedrijven aan de ontwikkeling van robots. Maar ze doen dit meestal zelfstandig, waardoor ontwikkelingen langzaam gaan, robots duur blijven en producten van verschillende groepen slecht op elkaar aansluiten. De TU Eindhoven start daarom vandaag het Robotic Open Platform (ROP), een open source systeem voor robothardware.

Dit systeem moet een grote plug and play bibliotheek worden waar robotbouwers wereldwijd ontwerpen aan kunnen toevoegen of uit kunnen halen om te verbeteren. Het grote doel is de ontwikkeling van bijvoorbeeld zorgrobots te versnellen en ze vele malen goedkoper te maken. De TU/e zelf stelt de hele blueprint beschikbaar van zorgrobot Amigo, en van de bekende TU/e-voetbalrobots.

Naadloos
Het hart van Robotic Open Platform bestaat uit een Wiki, waarin alle deelnemers hun ontwerpen open stellen om te kopiëren of verbeteren. Het is de bedoeling dat alle elementen in de Wiki letterlijk en figuurlijk naadloos op elkaar aansluiten, onder meer door standaardisatie. ROP is gericht op ‘thuisrobots’; dus robots die huishoudelijke taken en ondersteunende zorgtaken doen.

Veel goedkoper
Door zo samen te werken, moet de ontwikkeling veel sneller kunnen, en veel goedkoper. Dr.ir. René van de Molengraft, een van de betrokken robotonderzoekers. “Wij zetten alle tekeningen, schema’s en beschrijvingen online die nodig zijn om onze Amigo-robot na te bouwen. Het idee is dat andere onderzoeksgroepen hiermee de robot voor betrekkelijk weinig geld kunnen maken. Als je zo’n robot wilt kopen, kost dat nu drie tot vier ton. We willen dat je over een paar jaar de opvolger van onze Amigo kunt bouwen voor tienduizend euro. Door alles openbaar te maken, kun je veel meer belanghebbenden bij de ontwikkeling betrekken, zodat je veel sneller vooruitkomt.”

Vanaf vandaag staat alle informatie over Amigo online op www.roboticopenplatform.org. Komend voorjaar komt daar ook alle technische documentatie van de voetbalrobots van Tech United bij, het team van de TU Eindhoven dat de afgelopen vier jaar telkens in de WK-finale voor robotvoetbal stond.

Voorbeeld
Het Robotic Open Platform wordt de hardware-tegenhanger van het al bestaande open-source systeem voor robotsoftware, ROS (Robot Operating System). Dit is gestart in 2007 in de VS, en veel robotontwikkelaars hebben zich aangesloten bij dit initiatief. Zo is ook de software van Amigo gemaakt op basis van de in ROS ontwikkelde principes.

Europese roboticaweek
De lancering van ROP vindt plaats tijdens de European Robotics Week, van 28 november tot 4 december. Er zijn in deze week meer dan 340 robotica-gelieerde activiteiten, georganiseerd door 127 instellingen, om het groeiend belang van robots voor de maatschappij onder de aandacht te brengen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven