Ga naar hoofdinhoud

Sprinkhanen model voor intelligente motion control in robots

De werkgroep voor biologische cybernetica aan de Excellence Cluster CITEC coördineert Europees onderzoeksproject. In februari 2011 begint het nieuwe EU-onderzoeksproject EMICAB voor intelligente motion control in insecten en robots met veel bodysensoren en bionische aandrijvingen. Doel van het project is de autonome controle over intelligent loop- en verkennend gedrag in een onbekende omgeving.

Op basis van biologische voorbeelden, zoals de wandelende tak, moet de bewegingsintelligentie van robots worden verbeterd. Hiervoor worden sensoren, besturing en motor in bionische lichaamsdelen geïntegreerd. Deze maken het mogelijk, dat de robot in een onbekende omgeving zelfstandig kan bewegen. Stapsgewijs worden bij het EMICAB biomechanische, neuro ethologische en neuro genetische bevindingen over de planning en regeling van een complex bewegingsverloop gemodelleerd en omgezet in de vorm van software voor een kunstmatig neuraal netwerk.
 
Bovendien wordt een bionische, zes-benige looprobot met elastische aandrijvingen opgebouwd en ruim voorzien van sensoren. Het bionische concept van de robot en zijn regelalgoritmes moet de basis vormen voor een cognitief gedrag zoals objectmanipulatie en planmatig vooruitkijken.

Budget van anderhalf miljoen
Het project, getiteld „EMICAB – Embodied Motion Intelligence for Cognitive Autonomous roBots“ wordt gecoördineerd door professor Dr. Volker Dürr, hoofd van de bio-cybernetica groep van Exzellenzclusters „Kognitive Interaktionstechnologie“ (CITEC) aan de universiteit Bielefeld. Als tweede werkgroep van het CITEC is de megatronic groep van Dr. Axel Schneider bij het project betrokken. Andere partners in het project komen van de universiteiten van Zuid Denemarken in Sønderborg (bionische sensoren), van Catania, Italië (modelleren van dynamische systemen) en Mainz (neuro genetica)

Het project wordt in het kader van het zevende EU-kaderprogramma in de financieringslijn „Information and Communication Technologies“, vakgebied „Cognitive Systems and Robotics“, ondersteund. Tijdens de driejarige financieringsperiode tot 2014 bedraagt de ondersteuning voor het project een totaal budget van circa anderhalf miljoen euro. Een derde van het bedrag staat de universiteit Bielefeld ter beschikking voor het onderzoek.

Volker Dürr is professor voor biologische cybernetica aan de universiteit Bielefeld. Na zijn promotie 1998 over een neuro biologisch thema aan de universiteit Bielefeld en de Australian National University in Canberra volgde in 2005 de habilitatie aan de universiteit Bielefeld. Van 2007 tot 2009 leidde hij als onderzoeker aan het Zoologische Institut van de universiteit Keulen een eigen groep. In april 2009 werd hij benoemd aan de universiteit Bielefeld, waar hij als „Responsible Investigator“ lid is van het Exzellenzcluster Kognitive Interaktionstechnologie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven