Ga naar hoofdinhoud

Sneeuwruimrobot verhoogt kans Elfstedentocht

Studenten en docenten van NHL Hogeschool in Leeuwarden hebben een idee ontwikkeld om de ijsaangroei na sneeuwval bij een naderende Elfstedentochtte stimuleren. Een sneeuwruimrobot moet op dun ijs sneeuw opruimen zodat het ijs kan aangroeien. Eerstejaars studenten van de opleidingen Informatica, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek zijn druk aan de slag om het eerste demo model te kunnen tonen aan de Elfstedenvereniging.

Voor de sneeuwrobot gebruiken studenten vergelijkbare technologie als voor het opruimen van olie in kwetsbare natuurgebieden. Tweedejaars studenten ontwikkelen momenteel voor een ander NHL-project amfibievoertuigen die olie kunnen opruimen in bijvoorbeeld het Waddengebied. Van daaruit is het idee van de sneeuwrobot geboren.

Volgens Angela Schat, hoofd afdeling Engineering van NHL Hogeschool, is de robot een mooi voorbeeld waarbij multidisciplinair werken leidt tot innovatieve oplossingen. “Tijdens onze projecten werken studenten van verschillende opleidingen samen. De studenten leren om buiten de kaders van hun eigen vakgebied te kijken. Hierdoor kunnen verrassende ideeën ontstaan, zoals de sneeuwrobot. Door dit soort projecten, met veelal externe opdrachtgevers, ontstaat bij studenten een realistisch beeld van de toekomstige beroepspraktijk.”

Sneeuwvrije Elfstedentocht
Wim Kimsma, bestuurslid van de Elfstedenvereniging, is uiteraard te spreken over het initiatief van de NHL. “Als we in de winter van 2011-2012 een sneeuwrobot gehad hadden, was de Elfstedentocht waarschijnlijk doorgegaan. De sneeuwval belemmerde de ijsaangroei.”

In juni krijgt de Elfstedenvereniging een eerste demo model te zien. De robot op de foto is overigens een Japans ontwerp.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven