Ga naar hoofdinhoud

Robotspektakel in Eindhoven

Van 25 tot en met 29 april vindt in Eindhoven de RoboCup Dutch Open plaats. Dé publiekstrekker van dit gratis toegankelijke evene-ment is het robotvoetbal, met teams uit de hele wereld, waaronder het team van de TU Eindhoven dat al vier keer in een WK-finale stond. Ook zijn er compe-tities voor zorgrobots, voor middelbare scholen en zijn er allerlei robotdemonstraties. De wedstrijden zijn open voor publiek en zijn voorzien van commentaar.

Het robotvoetbal, met de officiële naam ‘Middle Size League’, bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die geheel zelfstandig voetballen. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien. De deelnemende teams komen uit onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Nederland. De finale is zondag 29 april om 15.00 uur.

Verder zijn er demonstraties met Humanoids, wandelende robots met armen en benen. Ook zijn er wedstrijden voor ‘service robots’, in de zogeheten @Home League. Deze robots gaan de strijd aan in het uitvoeren van huis-houdelijke taken.

    
Hoogstand spel tijdens een RoboCup wedstrijd. En als u nog een appeltje moet schillen met iemand, weet u wat u moet meenemen.

Woensdag 25 en donderdag 26 april is er een bedrijfsbeurs, waar bedrijven in aan robotica gelieerde sectoren zich presenteren. Zaterdag 28 april strijden teams van tientallen middelbare scholen uit Nederland en uit het buitenland tegen elkaar, in de Junior-competities. Deze teams nemen ook allemaal hun eigen robots mee, die spelen op grote voetbaltafels.

Behalve wedstrijden zijn er doorlopend robotdemonstraties. Er is een robotdisco, een robotband, voetbaltafelrobots en andere kleine en grote robots. Het evenement biedt dagelijks van 9:00 tot 19:00 uur (zondag tot 18.00 uur) vermaak voor alle leeftijden, en een unieke inkijk in de wereld van de robotica.

Het toernooi vindt plaats in het Indoor-Sportcentrum aan de Aalsterweg in Eindhoven. Het wordt georganiseerd onder auspiciën van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Sponsors zijn onder meet The Math-Works, TMC en Beckhoff. Meer info vindt u op de website waar u videocompilaties kunt bekijken van wedstrijden op eerdere toernooien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven