Ga naar hoofdinhoud

Robots kopiëren live tekening van kunstenaar

De Oostenrijkse kunstenaar Alex Kiessling introduceerde vorige week een nieuwe kunstvorm: Long Distance Art. Kiessling werkte op afstand samen met twee ABB-robots. De kunstenaar creëerde een kunstwerk in Wenen, terwijl twee ABB IRB 4600 robots op datzelfde moment dezelfde tekening maakten in het Londense Trafalgar Square en op de Breitscheidplatz in Berlijn. De twee robots werden via een satellietverbinding gevoed met realtime data uit Wenen.

‘Schilderen is één van de oudste culturele technieken, terwijl robotica aan de andere kant één van de meest recente menselijke verworvenheden is. Op de lange termijn vertegenwoordigt robotica een culturele en technologische revolutie, die in de toekomst waarschijnlijk nog meer veranderingen zal brengen dan wij vandaag verwachten’, aldus Kiessling.

Via satellietverbinding
Christian Steiner van INDAT, het team achter de technologie, licht het project toe. ‘Met een roze bal op het uiteinde van Kiesslings pen werden de data verzameld van een infrarood touchframe en een Microsoft Kinect geplaatst in Wenen. Vervolgens hebben wij de handbewegingen van de artiest geanalyseerd. Deze gegevens zijn daarna omgezet om de coördinaten naar de robots in realtime te voeden. De robots recreëerden vervolgens de bewegingen van Kiessling en tekenden hun interpretatie van zijn tekeningen. De gegevens werden via een satellietverbinding overgebracht van Wenen naar Berlijn en Londen.’

Meer kloon dan kopie
Kiessling vertelt dat het meer dan zes maanden duurde om de samenwerking met de robots te perfectioneren. Maar na verloop van tijd kon hij de originele tekening en de kopieën steeds moeilijker van elkaar onderscheiden. In een persconferentie zei hij hierover: ‘Bij de samenwerking met de robots leek meer sprake van een kloon, dan van een kopie.’

De kunstwerken zijn gebaseerd op een tekening van een ‘hybride hoofd’: een gezicht met twee halve koppen aan beide zijden. Dit maakt het mogelijk de drie unieke doeken samen te voegen als één en ten toon te stellen als een paneelschilderij in Berlijn en Londen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven