Ga naar hoofdinhoud

‘Robotica vleugel’ in het Techniekmuseum

Om meer jongeren te interesseren voor techniek hebben Demcon en het Techniekmuseum het initiatief genomen een ‘Robotica vleugel’ in het Techniekmuseum te realiseren. Om juist de jeugd van nu te enthousiasmeren kan een Robotica afdeling niet ontbreken. Hier wordt de importantie van robotica in verschillende branches zichtbaar gemaakt, van zorgrobot in de ziekenhuizen tot de onlangs gekroonde wereldkampioen Robocup voetbal.

Onze jeugd voorbereiden op een goede toekomst is een belangrijk thema. Het is nodig dat er meer jongens en meisjes voor een goede technische opleiding kiezen, belangrijk voor hun toekomst en belangrijk voor de toekomst van Nederland. Hiervoor zijn nieuwe samenwerkingsverbanden nodig. Krachten die gebundeld moeten worden. Techniek moet weer interessant en uitdagend voor de jeugd zijn! Demcon en het Techniekmuseum Heim zijn dit jaar een initiatief gestart waarmee ze meer jongeren van nu willen interesseren voor techniek en innovatie.

AAp, de robot Orang-oetang
De kick-off voor de Roboticavleugel wordt gevormd door AAp, een interactieve orang-oetang. AAp was bijna twintig jaar geleden de eerste opdracht van Demcon en hij is het afgelopen jaar intensief gerestaureerd. AAp wordt de nieuwe museumbewoner in het Techniekmuseum. Wanneer hij aandacht krijgt en geaaid wordt door bezoekers vrolijkt hem dat op.

Soms valt hij in slaap of is hij in een slecht humeur. Als hij in een goede stemming is, wil hij wel een spelletje boter-kaas-en-eieren met je spelen. Ook valt hij in slaap als er lange tijd geen bezoekers bij hem langs zijn geweest. Hoewel AAp dus hele levendige trekjes vertoont, is hij een robot. Infrarood sensoren en microfoons genereren een beeld van de omgeving waarop hij reageert. Ook zijn ogen, oogleden en mondhoeken kunnen bewegen en zien er levensecht uit.


AAp is ontworpen door kunstenaar Aernout Mik en je kunt kennis met hem maken vanaf 6 november in het Techniekmuseum Heim aan de Industriestraat 9 in Hengelo (foto: Techniekmuseum Heim)

Innovatie
Innovatie is de basis voor economische groei. Om innovaties te continueren is goed opgeleid personeel hard nodig. Dit heeft de komende jaren landelijk grote aandacht nodig. Op ieder niveau. De ‘Human Capital agenda’ die begin vorige maand gepresenteerd werd, onderstreept de arbeidsproblematiek in de technische branche. De agenda bevat speerpunten voor het verder laten uitbouwen van de hightech sector.

Synergie
High-end technologieleverancier Demcon investeert al jaren in diverse ontwikkelingen die deze doelen helpen te bereiken. Ook het Techniekmuseum Heim, met 39.000 (jeugdige) bezoekers, stelt al jaren diverse soorten techniek in diverse werkgebieden centraal. Er is een uitgebreide collectie met een dynamische synergie tussen de verschillende technische onderwerpen. Hier maakt de jeugd kennis met techniek door te doen, te voelen en te beleven. Techniek is iets moois.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven