Ga naar hoofdinhoud

Robothandschoen voorkomt RSI

NASA en General Motors (GM) hebben een robothandschoen ontwikkeld die RSI kan voorkomen. Dit prototype is afgeleid van een robot in ruimtestation ISS. De drager van het handschoen beschikt over extra spierkracht.

De zogeheten K-glove is gebaseerd op de handen van Robonaut 2 die sinds eind vorig jaar aan boord is van het ruimtestation ISS. De handschoen kan objecten vasthouden zonder dat de menselijke hand veel inspanning hoeft te verrichten. De K-glove is uitgerust met sensoren, actuatoren, micro-controllers en sensoren die de zenuwen, spieren en pezen van een menselijke hand nabootsen. Dit kan astronauten in de ruimte ondersteunen, maar ook fabriekswerkers van GM aan de lopende band.

‘Death grip’
Het herhaaldelijk oppakken en weer loslaten van objecten wordt met deze robothandschoen een lichtere taak. De K-glove kan een benodigde druk van 15 tot 20 pound (6,9 tot 9 kg) om een apparaat of stuk gereedschap vast te houden, terugbrengen naar 5 tot 10 pound (2,3 tot 4,5 kg). De handschoen heeft geen ‘death grip’, zoals de makers demonstreren op het eind van onderstaande film.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven