Ga naar hoofdinhoud

Robot TU/e bestuurt zichzelf

Een robot op de TU/e heeft voor het eerst zelf een glas water geserveerd zonder daarvoor geprogrammeerd te zijn. Volgens René van de Molengraft, onderzoeker in de groep Control Systems Technology bij de faculteit Werktuigbouwkunde, is het een doorbraak op het gebied van robottechnologie.

De doorbraak is het resultaat van de samenwerking tussen zes Europese universiteiten onder leiding van de TU/e. Zij werken aan de database RoboEarth, een internetachtige omgeving waar programma’s voor robots opgeslagen worden.

RoboEarth
Het geserveerde glas is het resultaat van een workshop van afgelopen week waarbij het hele internationale projectteam aanwezig was: Universität Stuttgart, ETH Zürich, Universidad de Zaragoza, TU München, Philips Applied Technologies en de TU/e. Het duurde enkele dagen voordat de robot zelf zijn opdracht downloadde, maar donderdagnacht is het de robot gelukt en kreeg de proefpersoon zijn glas water. De robot haalde de opdracht zelf van een speciaal ‘internet voor robots’ genaamd RoboEarth. In de database staan programmacodes en ervaringen waarmee robots zelfstandig handelingen kunnen uitvoeren.

Leren
Het doel van het project is dat robots in de zorg en de industrie van elkaars capaciteiten leren en zich zo veel sneller nieuwe handelingen eigen maken. Het project RoboEarth heeft een budget van 5,6 miljoen euro, loopt vier jaar en is begin vorig jaar gestart. Het serveren van een glas water is een van de drie demo’s die het projectteam gepland heeft. Een andere demo zal laten zien hoe de opgedane kennis van robot A de prestaties van robot B verbeterd.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven