Ga naar hoofdinhoud

Robot start-up investeert in ketendenken

Robomotive uit Roermond heeft een robot ontwikkeld die zijn eigen gereedschap pakt en aankoppelt en losgestorte onderdelen uit een bak haalt (bin picking). Niet alleen de robotcel is innovatief, ook de netwerkorganisatie die rond Robomotive is opgebouwd, is een voorbeeld van vernieuwend ondernemerschap. Syntens fungeerde daarbij als klankbord.

Met zijn twee armen die tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar aangestuurd worden, lijkt de motoriek van de robot op die van de mens. Het bijzondere van deze robotcel zit in de combinatie van standaard robotfuncties met geïntegreerde, intelligente 3D Vision, slimme software en nieuwe gereedschappen.

Dat levert een flexibele, adaptieve robot op met een laagdrempelige bediening, die kan werken zonder lange omsteltijden. Daarmee kan de robot de concurrentie met lagelonenlanden aan en de oplossing zijn voor de verwachte vergrijzing onder de productiemedewerkers.

Samenwerking
Om tot deze innovatieve robotcel te kunnen komen, heeft oprichter Michael Vermeer (links op de foto) vanaf het begin samenwerking gezocht met partners in de keten. Vermeer heeft twintig jaar ervaring in de robotica, zowel de engineering als realisatie.

Hij werd in 2010 benaderd door Viro Engineering, dat was geïnteresseerd in turnkey robotprojecten. Deze tak paste niet binnen hun bedrijfsvoering, waarna Vermeer in contact kwam met machinefabriek Sotec en een businessplan geschreven. Dit leidde tot de oprichting van Robomotive als systeemintegrator met Viro Engineering en de Sotec Group als partners.

Vermeer wist nog een aantal partijen aan zich te binden. Yaskawa Motoman zorgt voor de basisrobot, RobotiQ  (Canada) voor adaptieve grijpers en Beltech voor de 3D vision aansturing die de robot in staat stelt tot bin picking.

Begerenswaardige positie
Vermeer liet zich bij de oprichting en opbouw van Robomotive adviseren door Syntens. “Vermeer heeft een innovatieve netwerkorganisatie neergezet waarmee hij over flexibele capaciteit beschikt en over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica’’, aldus innovatieadviseur Arnout Appelo (rechts). “De ervaren partners geven Robomotive vooral ook de legitimiteit en betrouwbaarheid voor klanten. Met deze ketenbenadering heeft Robomotive als start-up een goede marktpositie weten te bemachtigen.

Appelo ondersteunde Vermeer met een waardepropositietraject en een marketingplan voor een efficiënte marktintroductie. Vermeer van zijn kant waardeerde vooral het klankborden met de specialist in robotica. “Het is goed om af en toe met een deskundige buitenstaander te sparren, dat kan nieuwe ideeën opleveren en scherpt bestaande processen aan.’’

Kernteam
Inmiddels worden de eerste robotcellen geproduceerd en staat Robomotive aan de vooravond van een hopelijk flinke groei. Vermeer verwacht binnen drie jaar een kernteam van tien mensen te hebben dat moet zorgen voor de kennis, ervaring en continuïteit van het bedrijf.

Grotere orders vangt hij op met de flexibele inzet van Viro en Sotec. Robomotive produceert op maat; niet elke klant gebruikt alle mogelijkheden van de robotcel. Bovendien liggen er nog veel toepassingen in het verschiet, bijvoorbeeld op het gebied van order picking.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven