Robotica nieuws

Robot multitalent voor logistiek

Een robot moet mensen ontlasten bij werkzaamheden die eentonig zijn of scha-delijk voor de gezondheid. Hij zou er ook moeten zijn voor magazijnmedewerkers in distributiecentra, waar soms met zo’n 100.000 verschillende artikelen wordt gewerkt, die goederen van een pallet moeten halen of er op plaatsen. De veelheid aan artikelen was voor de automatisering en vooral voor de grijpertechniek een probleem. Hier schiet de IPA-pickup robot met walsgrijper te hulp. Zo’n grijper kan flexibeler wat betreft grootte, gewicht en soort ver-pakking van de goederen werken.

Een magazijnmedewerker verplaatst gemiddeld per werkdag 7-12 ton aan goederen in ergonomisch vaak ongunstige lichaamshoudingen. Vermoeid-heid en lichamelijke schade op latere leeftijd en het daarmee gepaard gaande langere ziekteverzuim en onregelmatige personeelsbezetting zijn het gevolg. De dringende behoefte aan een verbeterde inzet van robots bij het verzamelen en op pallets plaatsen van de goederen ligt voor de hand.

Nu wordt de automatisering dankzij betere sensoren, data- en beeldver-werking en snelle processoren steeds veelzijdiger en krachtiger. Van deze ontwikkeling maken de onderzoekers van de afdeling Robotersysteme aan het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automati-sierung (IPA) dankbaar gebruik.

Met behulp van geïntegreerde beeldverwerking kan hun systeem diverse objecten en verpakkingen lokaliseren. Hij kan de producten met de walsgrijptechniek daar vastpakken, waar standaard van bovenaf werkende klem- of zuiggrijpers bij dicht op elkaar gestapelde containers niet komen.

Capaciteiten
Het robotsysteem kan voorwerpen tot 40 kg en breedtes van 10 cm tot 150 cm afhandelen. De bandbreedte van verpakkingen, waarmee de grijper overweg kan, loopt door de nieuwe functies van dozen en pakketten, kunststof verpakkingen en zakken tot aan tassen. Er lopen gesprekken over een pilotproces in de praktijk bij een indus-triële partner.

Het IPA-robotsystem kan in een cyclustijd van acht tot tien seconden doorwerken zonder pauze en vermoeidheid, zodat hij menselijke prestaties overtreft. De capaciteit zou beter te calculeren zijn en de mens wordt ontzien. De mens is te kostbaar om hem werkzaamheden te laten doen, die robotcollega’s beter kunnen.

De robot krijgt nog steeds nieuwe functies, die de mogelijkheden voor grijpen en terugplaatsen gemakkelijker maken. Nieuw is een kracht-momentsensor bij de koppeling tussen de robotflens en de grijper, die het gewicht van het pakket automatisch vaststelt en het proces beter contro-leert.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven