Ga naar hoofdinhoud

Revalidatierobot wint Europese prijs

Tijdens het European Robotics Forum 2012 in Odense in maart werd de negende euRobotics Tech Transfer Award uitgereikt. De winnaar was ARMin, een systeem dat zorgt voor de robot assistentie bij neuro-logische revalidatie van de arm. Leden van hetzelfde team waren het afgelopen jaar al winnaar van de tweede prijs met SIMone, een interactieve robot geboortesimulator. De Zwitserse onder-zoekers en een eveneens Zwitserse industriële partner hebben inmiddels al de nodige revalidatierobots verkocht.

De Tech Transfer Award wordt toegekend aan een groep of organisatie, die met succes onderzoeksresultaten implementeert in bruikbare commerciële systemen. Met leden uit wetenschappelijke laboratoria en industrie omvat deze prijs de ethos van euRobotics in de waarste zin van het woord. Volgens de jury heeft de winnende robot een grote potentie om in de toekomst mensen met een verlamming te ondersteunen.

De winnaars zijn verbonden aan de Eidgenössische Technische Hoch-schule Zürich (ETH) en de Universität Zürich. De industriële partner in de ontwikkeling is Hocoma in Volketswil. De onderzoekers kwamen op het concept van ARMin met een voormalig promovendus, die nu verbonden is aan de Universität Bern.

Behalve het bewezen ingenieuze ontwerp zorgde ook de indrukwekkende route naar de markt in slechts achttien maanden er voor, dat het ARMin team werd uitgekozen als winnaars. Het team is bekroond voor twee patenten en de overdracht van de technologie, die veel meer omvat dan het robot exoskeleton. Het gaat ook om het CAD-model, robot bedienings-software en spelletjes voor de motivatie en instructie van patiënten en hun oefeningen.

ARMin
Hersenen kunnen functies opnieuw leren na neurologische verwondingen, maar een geslaagde revalidatie vraagt zowel tijd als intensiteit. Patiënten raken gefrustreerd en gedemotiveerd, reden waarom medische profes-sionals in de laatste twintig jaar een groot aantal verschillende benaderingen hebben uitgeprobeerd. Deze oplossingen werden aan de ene kant te simpel en te beperkt gevonden in het eindresultaat, of te ingewikkeld om te gebruiken zodat ze niet langdurig werden ingezet.

ARMin is een door een robot ondersteund armtraining systeem voor patiënten die te maken hebben gehad met een infarct of ruggemergletsel. Het toestel wordt ingezet om de vorm van intensieve therapie die nodig is voor het herstel van kritische functies in de hersenen, vol te houden. Het systeem is uitgebreid getest bij patiënten van het universitaire ziekenhuis Balgrist in Zürich.

De menselijke schouderbeweging is erg complex. Om het systeem te vereenvoudigen, maakten de onderzoekers een door kracht gecontroleerd scharnier en plaatsten er optische sensoren bij om te controleren of de arm correct op de plaats bleef. Om de patiënt te motiveren voegden ze spelletjes toe, die konden worden gespeeld als alle oefeningen waren uitgevoerd. Dat betrof nuttige oefeningen zoals koken, gieten en snijden maar ook leuke spelletjes zoals tafeltennis.

Het resultaat is, dat de patiënten het programma volhouden en bij gevolg allemaal zijn verbeterd. Een man, die aanvankelijk ernstig gehandicapt was, kon uiteindelijk de hand schudden en zelfs autorijden. ARMin heeft zijn leven getransformeerd.

Beschikbaarheid
ARMin is onder de naam ArmeoPower gelanceerd als product van Hocoma. Het is de eerste commercieel beschikbare robotarm exoskelet voor neuro-revalidatie ter wereld. Het systeem is een uitbreiding van Hocoma’s be-staande Armeo Therapy Concept.

Het onderzoeksteam is nu een kleine versie aan het ontwikkelen, die spe-ciaal bedoeld is voor hulp aan kinderen met een cerebrale parese.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven