Robotica nieuws

Onderzoek naar meer veiligheid

Baumüller, de fabrikant van de aandrijving- en automatiseringsoplossingen uit Neurenberg ondersteunt de TU München bij een onderzoeksproject voor intelligente productie installaties. In het project EsIMiP (efficiënte en veilige interactie van mensen in intelligente productie installaties), dat in juli van dit jaar wordt afgerond, onderzoeken wetenschappers, met inachtneming van menselijk gedrag, de samenwerking van de robot en mens in de industriële productiesystemen. Het project wil samenwerkingsvormen mogelijk maken, waarbij de sterke punten van de mens door de robot worden aangevuld, zonder dat de bewegingsvrijheid van de operateur in de gezamenlijk gebruikt werkruimte beperkt wordt.

Mens en machine moeten zoveel mogelijk harmonisch en efficiënt samenwerken, terwijl de veiligheid van de medewerkers kan worden gewaarborgd. Om de beide opdrachten goed te kunnen invullen werd de architectuur van de besturing in EsIMiP in tweeën gedeeld. Met het strategische automatiseringscomponent (SAK) kunnen de bewegingen van de robot afhankelijk van de actuele omstandigheden door een intelligent systeem worden aangestuurd.

De tweede, operatieve automatiseringscomponent (OAK) waarborgt de veiligheid en verhindert door de zelfstandigheid, dat bij een technische verandering van het SAK een nieuwe veiligheidscontrole moet worden uitgevoerd. Op deze manier is de medewerker tijdens het samenwerken met de machine continu beschermd. Het systeem is conform de normen SIL 3 respectievelijk PLe.

Veiligheidsbesturing
Om aan deze actuele veiligheidsstandaard te kunnen voldoen gebruikte de TU München de kennis en de techniek van Baumüller. Als industrieel partner ondersteunt Baumüller het EsIMiP-project door het ontwerp van de veiligheidscontrollers. Met de veiligheidsbesturing b maXX-safePLC worden voor elke as de maximale veilige snelheid en draairichting voorgeschreven via de Safety Feldbus (Safety over EtherCAT). De in de b-maXX 5000 aandrijving geïntegreerde veiligheidsmodule SAF-002 bewaakt de door de safePLC aangegeven veilige grenswaarden met de functies SLS (Safe Limited Speed) en SDI (Safe Direction Indication) en schakelt de aandrijvingen bij een gevaar betrouwbaar uit. Daarvoor werden de functies SOS (Safe Operation Stop) en STO (Safe Torque Off) geïmplementeerd.


Veilige mens-robot interactie met EsIMiP (Afbeelding: TU München)

Met deze toepassing voor een efficiënte en vooral veilige mens-robot samenwerking draagt Baumüller bij aan de ontwikkeling van moderne industriële productie installaties, die op een intelligente en een veilige manier de interactie aangaan met de mens in de omgeving en bijdragen aan een stijging van de productiviteit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven