Robotica nieuws

Minder kabels in industriële robots

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) en NCXX, een ontwikkelaar en leverancier van communicatiesystemen en ondersteunende diensten uit Hanamaki City (J) zijn er in geslaagd om de bekabeling voor robots in een industriële omgeving te verminderen. Power Line Communication technologie maakt dikke kabels voor energietoevoer, zoals die bij conventionele systemen worden gebruikt, overbodig. Dit verbetert de operationele mogelijkheden van robots aanzienlijk. De beide ondernemingen zijn nu bezig met de commerciële uitwerking.

Twee factoren beïnvloeden de vermindering van de benodigde kabels: de toepassing van een interface met hoge datacommunicatie snelheid (ontwikkeld door NCXX) in een robot (geproduceerd door MHI) en de gezamenlijke ontwikkeling van de beide ondernemingen om de invloed van externe stoorsignalen en vervormingen te onderdrukken tijdens de vermogenstransmissie.

Een scala gereedschappen zoals handen, sensoren en camera’s wordt op een speciale manier verbonden met de uiteinden van de robotarmen. Deze worden gebruikt voor automatische fabricagetoepassingen of speciale ondersteunende apparaten om bij calamiteiten hulp te kunnen bieden.

Voor draadloze bediening van dergelijke apparatuur zijn niet alleen voedingskabels nodig, maar ook kabels voor communicatie via de bedieningssignalen. Voor conventionele systemen waren hiervoor dikke voeding- en signaalkabels nodig, die aan de buitenkant van de robotarm waren aangebracht. Deze uitvoering beperkte de robot tijdens het manoeuvreren.

Technologie
Het nieuwe bekabelingsysteem is gebaseerd op technologie voor communicatie over voedingslijnen die is ontwikkeld door MHI en NCXX. Hierbij zorgt een set dunne communicatielijnen tegelijkertijd voor de voeding en voor hoogwaardige communicatie op hoge snelheid. Door het ontbreken van de conventionele dikke voeding- en signaalkabels op de robotarm is de operationele inzet van de robot aanmerkelijk toegenomen.


Het verschil in bedrading bij de huidige technologie en de nieuwe, door MHI en NCXX ontwikkelde technologie. PLC staat hier niet voor Progammable Logic Controller, maar Power Line Communication!

Methoden voor de gelijktijdige voeding en informatieoverdracht waren tot nu toe niet beschikbaar. Power over Ethernet (PoE) is een representatief voorbeeld. Deze methode was echter slechts beschikbaar voor kleine elektrische apparaten en was niet bruikbaar voor robots.

De op de markt verkrijgbare systemen met communicatie via voedingslijnen konden de gelijktijdige voeding en dataoverdracht in grote volumes en op hoge snelheid bij zware elektromagnetische situaties niet aan. De door MHI en NCXX nieuw ontwikkelde technologie biedt een oplossing voor al deze omstandigheden, zodat deze geschikt werden voor robots.

Markt
De nieuwe technologie (waarop octrooi is aangevraagd) kan worden toegepast bij industriële robots, die worden gebruikt voor de fabrieksautomatisering, robots in automobielproductielijnen enz. Daarnaast maakt het ook ontwikkelingen mogelijk voor robotica in speciale deelgebieden, zoals assistentie bij rampen.

Doordat de noodzakelijke bekabeling is beperkt, is het mogelijk om de robot in te zetten voor productiewerk binnen beperkte en complexe omgevingen en om soepel te werken in een rumoerige omgeving, die bezet wordt door een aantal objecten.

MHI en NCXX werken verder aan een plan om de nieuwe technologie uit te breiden in systemen en communicatiemodulen voor voedingslijnen in bedrijfsomgevingen zodat kan worden voorzien in een toename van de varianten zoals de markt die nodig heeft.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven