Informatici van Rheinische Friedrich-Wilhelms-Univer-sität Bonn hebben een nieuwe robot ontwikkeld, waarvan de broncode en de constructietekening openlijk toegankelijk zijn. Hij moet de basis vormen van het huma-noïde onderzoek en vooral dat voor de TeenSize-Klasse van de RoboCup vereenvou-digen.
Met zijn witte kop en zwarte lijf ziet de NimbRo-OP er bijna uit als een mens. Met een hoogte van 95 cm benadert hij de lengte van een klein kind en hoort daarmee al tot de groten onder de voetbalrobots. Zijn massa van 6,6 kg is echter beduidend lager dan dat van een kind. Dit is mogelijk door het gebruik van lichte constructiematerialen.
In totaal zorgen twintig elementen voor de aandrijving om een computer-bevel om te zetten in een mechanische beweging. Daarom is de NimbRo-OP bijzonder beweeglijk: moeiteloos trapt hij een voetbal weg, maar hij kan zich ook uit een liggende positie net als de mens weer oprichten. Ook een voetballer valt wel eens.
Broncode en bouwtekening
De wetenschappers hebben het ontwerp zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat andere wetenschappelijke werkgroepen deze als basis kunnen ge-bruiken, modificeren en eventueel ook kunnen repareren. Een broncode en de bouwtekening van de NimbRo-OP zijn vrij toegankelijk. Dit moet de instap in de humanoïde onderzoeken en met name de TeenSize-Klasse van de RoboCups, gemakkelijker maken.
De onderzoekers uit Bonn gebruiken verschillende robots als basisidee voor hun ontwikkeling. Er bestaan andere interessante robots, maar die zijn beduidend kleiner dan die uit Bonn. De grootte is echter belangrijk om bepaalde opdrachten, zoals bij het robotvoetbal, aan te kunnen. Bovendien beschikt de NimbRo-OP over een speciale groothoek camera om het over-zicht over het voetbalveld te houden en veel rekenkracht voor een snelle reactie.
Ook bij RoboCup
Bij de robot, die onlangs op de IROS-conferentie (International Conference on Intelligent Robots and Systems) in Portugal werd gepresenteerd, ging het nog om een prototype. De NimbRo-OP is nog niet geschikt voor de eindge-bruiker. De doelgroepen zijn wetenschappers, die robots willen program-meren op deze hard- en software. De wetenschappers uit Bonn willen met de robot echter ook bij de RoboCup aantreden.
Bij de ontwikkeling gaat het hen vooral om de eerste stap. Ze willen met dit platform compatibiliteit met andere robots bereiken. De komende drie jaar moet de ontwikkeling binnen het kennistransferproject ‘Humanoider TeenSize-Open-Platform Fußballroboter’ samen met gebruikspartner Igus doorgaan. Het doel van het project is om door een nog intensievere uitwisseling met andere onderzoeksgroepen een snellere vooruitgang te boeken op het gebied van de humanoïde robot.
Robot nog geen Messi
Schaakcomputers hebben al bewezen dat ze de menselijke kwaliteiten kunnen overtreffen. Bij het voetbal zijn mensen echter nog beduidend beter dan robots. De uitdagingen voor de voetbalrobot zijn groot. Ze moeten de toestand van hun omgeving met behulp van een camera of kantelsensoren registreren, het doel, de tegenstander en hindernissen herkennen en samen met de teamleden beslissingen nemen en deze uitvoeren. Voordat diverse problemen op dit gebied zijn opgelost, is er nog veel te doen.
De RoboCup vormt voor wetenschappers een experimenteerveld met complexe uitdagingen. Tweebenige robots zouden behalve op het voet-balveld potentieel in veel dagelijks relevante situaties kunnen worden gebruikt. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om gereedschap te gebruiken dat voor mensen is gemaakt, maar ook trappen kunnen lopen of langs knel-punten bewegen, waar andere robots niet door kunnen. Bovendien kunnen ze voor de communicatie ook gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamstaal van mensen gebruiken.
Voor de wetenschappers gaat het er om dat het wiel niet steeds opnieuw wordt uitgevonden, maar dat met vrij toegankelijke platforms gezamenlijk met andere onderzoekers oplossingen kunnen worden gevonden en de inspanningen en kosten verminderen.