Ga naar hoofdinhoud

Met Bobbie naar betaalbare servicerobot

Demcon is een technologisch georiënteerd bedrijf op het gebied van mechatronische systemen voor uiteenlopende doeleinden in hightech en medische applicaties. Één van deze onderzoeksprojecten is het Bobbie-project, dat eind september 2013 afliep. Het project wordt financieel ondersteund door het Point-One programma van Economische Zaken.

Bobbie is in 2008 geïnitieerd door een consortium bestaande uit de drie technische universiteiten, Fontys Hogeschool Engineering en technologiebedrijven met verschillende expertises. Iedereen voorzag dat robotica een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de maatschappij maar dat nieuwe technieken moesten worden ontwikkeld om dit mogelijk te maken.

Belangrijk aspect hierbij is het kostenplaatje van het totale systeem. Doelstelling van het project werd de ontwikkeling van een robot die bestaat uit goedkopere componenten die huishoudelijke taken kunnen uitvoeren. ‘Goedkoper’ betekent dat de prestaties van de individuele componenten lager kunnen zijn. Door de componenten slim te combineren wilden de partners toch de gewenste functionaliteit implementeren.

Zo is de arm van een industriële robotarm is stijf en nauwkeurig, maar de vraag is of dat voor een zorgrobot ook noodzakelijk is. De mens realiseert nauwkeurigheid door met de ogen te kijken waar de arm is en deze informatie gebruikt hij in de aansturing van de arm. Deze methodiek kan ook op een robot toegepast worden.

Modulaire opbouw

Belangrijk was om naar modulariteit (voor verschillende taken) en standaardisatie (lees: kosten) te kijken. Het project was te klein om te kunnen kijken naar alle aspecten die bij standaardisatie benodigd zijn, maar er zijn wel vorderingen geboekt. Demcon heeft een mechanische koppelingsmodule ontwikkeld die kan worden gebruikt om verschillende onderdelen van de robot eenvoudig aan elkaar te koppelen waarbij direct de elektrische verbindingen worden gemaakt.

Door het project hebben de betrokken partijen veel kennis vergaard over de technologie en inzet van servicerobotica. Nu is het zaak om de opgedane kennis om te zetten in marktapplicaties.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven