Ga naar hoofdinhoud

Krachtige microaandrijvingen voor robotica

Productie en logistiek zijn tegenwoordig ondenkbaar zonder robotica. De taken van robots variëren van grijpen en vasthouden tot manipulaties zoals klemmen of schroeven, lijmen en lassen. Hier zijn krachtige microaandrijvingen nodig. Deze moeten bovendien werken in zeer krappe omstandigheden, betrouwbaar zijn in continu- of stop-and-go-bedrijf en dit met grote nauwkeurigheid. FAULHABER ontwikkelde hiertoe microaandrijvingen voor tal van toepassingen, variërend vanveeleisende pick-and-place-toepassingen tot innovatieve gereedschapswisselaars.

Elektrische aandrijving voor flexibele grijpkracht


Tot nu toe werden de meeste grijpers in de industrie pneumatisch aangedreven. Deze technologie is echter niet geschikt voor hygiënische omgevingen. Daarom worden daar grijpers met elektrische aandrijving gebruikt, die tegelijkertijd het voordeel bieden dat de grijpkracht kan worden aangepast aan verschillende objecten door middel van een geschikt besturingssysteem. Afhankelijk van het ontwerp kunnen dergelijke grijpers dan niet alleen componenten met een gewicht tot vijf kilogram oppakken, maar met de zeer dynamische borstelloze BX4 motor kunnen ze ook zeer gevoelig kwetsbare onderdelen zoals fragiele reagens- en monsterbuizen overbrengen. Dankzij de vrijwel slijtagevrije aandrijving werken de grijpers vele miljoenen cycli zonder onderhoud. Een zelfremmend wormwiel zorgt voor veiligheid, zelfs bij stroomuitval.Remmen zijn niet nodig.Typische toepassingen voor de flexibele grijpers zijn te vinden in laboratoriumautomatisering en bij de productie van autosleutels.

Robots worden veelzijdig


In de meeste gevallen voeren robots altijd dezelfde taken uit. Uitgerust met innovatieve gereedschapswisselaars worden ze nu flexibele multitalenten. Een adapter aan het uiteinde van de robotarm kan dan verschillende gereedschappen uit een magazijn pakken.Zulke elektrische gereedschapswisselaars zullen verkrijgbaar zijn in verschillende maten voor het hanteren van werkstukken van 3 tot 300 kg.De aandrijfkracht voor het openen, sluiten en vasthouden van het gereedschap komt van borstelloze motoren uit de BTX-serie (Fig. 2).

Deze leveren koppels tot 134 mNm en een continu vermogen tot 100 W met diameters van 22 mm, 32 mm of 42 mm. Er zijn geschikte tandwielen voor de optimale reductie en de geïntegreerde snelheidsregelaar zorgt ervoor dat de aandrijvingen eenvoudig te regelen zijn en geen extra regeling nodig hebben.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven