Ga naar hoofdinhoud

Igus presenteert apps, metaverse en nieuwe cobots

Configureer de ReBeL, de nieuwe digitale tool van igus, virtueel in het iguversum, en bedien deze op afstand (foto: igus B.V.)

Igus voert het tempo van Low Cost Automatisering op en maakt daarmee de toegang tot automatisering laagdrempeliger en betaalbaarder. Het samenspel van goedkope hardware en digitale innovatie brengt de toekomst van automatisering binnen ieders handbereik.

De Hannover Messe is altijd een belangrijke ontmoetingsplaats voor de nieuwste ontwikkelingen in de branche. Ook dit jaar presenteert igus digitale producten en oplossingen die bedrijven helpen hun producten te verbeteren en kosten te besparen. Een voorbeeld van Low Cost Automatisering: nieuwe cobots, software en virtuele parallelle werelden zorgen ervoor dat zelfs beginners op het gebied van robotica in zeer korte tijd aan de slag kunnen met voordelige automatisering.

Plug-and-play cobot

Het hardware uitgangspunt is een Igus kunststof robot, zoals de nieuwe ReBeLmini, een echte plug-and-play cobot voor een prijs van slechts 3.999 euro, inclusief besturingssoftware en voeding. Deze robot werkt met vijf assen, weegt 4 kg, heeft een bereik van 310 mm. De cobot verplaatst lasten tot 0,5 kg en bereikt zeven picks per minuut met een herhaalnauwkeurigheid van +/- 1 mm. De ReBeLmini is met name geschikt voor gebruik in beperkte ruimte, zoals bij testautomatisering of camera-kwaliteitscontrole, maar kan ook boven het hoofd worden gebruikt.

Digitale tools

Nieuw ontwikkelde digitale tools van Igus helpen bedrijven bij het snel en eenvoudig configureren, integreren en besturen van hun individuele robotica-hardware. Volgens het “Play before you Pay”-idee stelt de nieuwe RBTXperience-software gebruikers in staat om camera’s, grijpers en robots, maar ook machineframes en transportbanden, te combineren en te testen in een 3D-model – net zo eenvoudig als in een computerspel. De componenten en bovenbouw kunnen naar wens van de ontwerper worden gesleept en neergezet, altijd met een compatibiliteitsgarantie en een directe prijs. CAD-bestanden kunnen met één muisklik worden gedownload naar uw eigen planningssoftware.

Igus voert het tempo van Low Cost Automatisering op en maakt daarmee de toegang tot automatisering laagdrempeliger en betaalbaarder (foto: Igus)

Online marktplaats RBTX

“Aan het begin van de Hannover Messe zullen we elke automatiseringsoplossing die in de online tool is geconfigureerd in onze database opslaan en als ontwerpsjabloon beschikbaar stellen aan andere klanten. Dit biedt ons een enorme ontwerpgemeenschap”, zegt Alexander Mühlens, hoofd van Business Unit Low Cost Automation bij igus. Op de online marktplaats RBTX zijn al meer dan 300 oplossingen beschikbaar als inspiratiebron die direct gekopieerd kunnen worden, waarvan 95% investeringskosten van minder dan 12.000 euro heeft.

AnyApp-software

Maar igus vereenvoudigt niet alleen de configuratie, maar ook de besturing van low cost automatisering. Het biedt intuïtieve software voor het definiëren van ReBeL robot-bewegingssequenties binnen 30 tot 60 minuten – zelfs zonder programmeerkennis. De nieuwe AnyApp-software wordt ook gepresenteerd op de Hannover Messe 2023. Het maakt deze intuïtieve programmering ook mogelijk voor andere robots. AnyApp is met name geschikt voor bedrijven die robots van verschillende fabrikanten combineren tot automatiseringsoplossingen, maar niet meerdere besturings-softwarepakketten willen leren.

Iguversum

Een andere ontwikkelingsstap is het iguversum, dat kan worden ervaren op de nieuwe “igus digital” stand in hal 17. Gebruikers van over de hele wereld kunnen virtueel communiceren en samenwerken aan projecten zonder fysiek aanwezig te zijn. Dit scheelt niet alleen tijd, maar is ook duurzamer omdat er niet hoeft te worden gereisd. Het iguversum is een samenwerkingswereld en een digitale tool die bedrijven kan ondersteunen bij alle technische ontwikkelingen. Met Extended Reality (XR)-technologieën zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR) kunnen automatiseringsoplossingen worden gepland, bestuurd en getest in virtuele ruimte. Hierdoor kunnen werknemers op afstand toegang krijgen tot gevaarlijke of lastige werkomgevingen zonder fysiek aanwezig te zijn.

Metaverse

Iguversum geeft bedrijven de mogelijkheid om hun werkomgeving veiliger te maken, meer medewerkerstevredenheid en motivatie te genereren en het aantrekken van nieuwe specialisten te vergemakkelijken. “In de toekomst zullen we zien hoe mensen samenwerken in de metaverse en robots op afstand besturen vanuit virtuele werelden. Dit zal de manier waarop we samenwerken veranderen”, zegt Marco Thull, Senior Marketing Activist voor Igus GmbH.

Continu verbeteren

Igus zal bedrijven digitale hulpmiddelen bieden, zoals simulaties, prognoses en data-analyse, die verder gaan dan wat low cost automatisering kan doen om hun processen sneller en goedkoper te maken. “Nieuwe technologie houdt nooit op. We moeten ons blijven richten op deze vragen: wat levert het de klant op? Is het nuttig of kunnen we er vanaf komen?” zegt Thull. “De interactie van goedkope hardware, software en XR in combinatie met kunstmatige intelligentie stelt klanten in staat om hun machines en systemen continu te verbeteren en snel aan te passen aan de behoeften van hun klanten – een enorm concurrentievoordeel.”

Ook interessant: Igus presenteert online robotplatform RBTX 2.0 met nieuwe functionaliteit

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven