Ga naar hoofdinhoud

Entrobot oplossing voor oud probleem

Het enten van gewassen is een proces dat voornamelijk menselijke arbeid vergt. Enten wordt voornamelijk uitgevoerd om kwalitatief betere gewassen en minder uitval te verkrijgen, terwijl het kwantitatief ook meer oplevert. De ISO-Groep in Gameren heeft met de entrobot een alternatief voor deehandmatige manier van werken.

De ISO-Groep is gestart als onderneming die machines ontwikkelt en bouwt voor de tuinbouw. De afgelopen jaren is deze sector begonnen met een inhaalslag op robotiseringsgebied. Hierop inspelend heeft de ISO-Groep enkele machines en robotinstallaties ontwikkeld, waaronder de RoBoPlant, de entrobot en de steksteker.

Een plantenkweker heeft een bepaalde marge nodig waarin automatisering mogelijk is. De kunst is om datgene wat teeltkundig mogelijk is, te matchen met wat vanuit de automatisering aan minimale randvoorwaarden wordt gesteld.

Entproces
Er moet een controle plaatsvinden op het plantje zelf, voornamelijk of het groot genoeg is om te enten. De grootte bepaalt mede de afstand tussen de lobben, de onderste blaadjes, en de kop of kruin. Het bepalen van deze afstand kan met behulp van een vision-systeem, maar het gaat altijd om een afweging tussen de kostprijs van de automatisering en wat het oplevert.

Na de juiste afstand te hebben gecontroleerd, wordt het plantje ingehangen met behulp van een laserlichtje en brengt de robot het plantje bij de onderstam. Vervolgens wordt de snee in de onderstam gemaakt, worden de organismen op elkaar geplaatst en aangedrukt om een goede hechting te verkrijgen. Een siliconen clip om beide delen fixeert de ent.

Missende schakel
De entrobot is onderdeel van een compleet automatiseringsproces binnen een plantenkwekerij. Het selecteren en verwerken van de planten in trays en het afvoergedeelte zijn meestal al geautomatiseerd. De entrobot is de missende schakel in de automatiseringsketen.

Veel plantenkwekerijen zijn nog niet erg geautomatiseerd. Voor deze kwekerijen heeft de onderneming een nieuwe machine ontwikkeld die door twee operators wordt bediend. Het systeem is goedkoper en de automatisering er voor en er na is niet noodzakelijk. Het voordeel is dat er altijd een goede, uniforme kwaliteit ent wordt gerealiseerd met minder uitval en minder risico op besmetting van de ent.

Robotkeuze
De entrobot wordt in de eigen fabriek van ISO geassembleerd, waarbij sommige componenten door toeleveranciers worden aangeleverd. Na verschillende robotsystemen te hebben getest, bleek Denso de beste keuze voor de robot te zijn. Deze Japanse aanbieder beschikt over de juiste technieken en kennis om tot een goede samenwerking te komen.

Belangrijke factoren zijn snelheid, gewicht aan de grijper, nauwkeurigheid, remmen en starten en het gemak van aansturing. Anders dan bij industriële robots heeft de grijper van de stekrobot continu met andere posities te maken. Dat betekent ook dat elke machine apart wordt ontwikkeld en geleverd.

Het grote voordeel van een robot ten opzichte van een gemechaniseerd systeem is bovendien dat het onderhoud wordt verminderd, het systeem eenvoudiger is te reinigen, compacter is en gemakkelijker te programmeren en te bedienen.

Het volledig artikel vindt u in het oktobernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven