Ga naar hoofdinhoud

Electro Abi lanceert robotprogramma

Eén van de belangrijkste noviteiten op de stand van Electro Abi tijdens Industrial Automation & Drives in Utrecht wordt ongetwijfeld het in eigen huis ontwikkelde modulaire Abiflexx robotprogramma. Op de stand zal hiervan een drieassige Delta-robot versie worden gedemonstreerd, waarmee snelle, nauwkeurige bewegingen gerealiseerd kunnen worden. Met het flexibele Abiflexx programma richt het bedrijf uit Haarlem zich op internationale machinebouwers die complete,snelle en nauwkeurige robotconcepten in hun eindoplossingen willen integreren.

Waarom betreedt Electro Abi de naar het schijnt toch al redelijk drukbezette markt voor (handling)robots? Directeur ir. Paul de Bie legt dat haarfijn uit. “Op de eerste plaats heb je robots en robots. Zo zijn er de bekende eenarmige industriële robots die veel als assemblage- (auto-industrie), las- en spuitrobots worden toegepast. Daarnaast zijn er de ‘meerarmige’ robotvarianten annex handlingsystemen, met als meest flexibele de drie- tot vijfassige Delta-robots (met drie synchrone, mechanisch gekoppelde armen). Wij hebben op beurzen, maar ook bij klanten en met name in fabrieken heel goed gekeken naar wat er aan vergelijkbare robots en handlingsystemen op de markt is.

Gaten in de markt
Daarmee is duidelijk dat wij bewust de keuze hebben gemaakt dat we ons niet op de éénarmige industriële robotmarkt willen storten. Die markt is volgens ons al behoorlijk verzadigd qua aanbod. Maar op het gebied van modulaire (handling)systemen zagen en zien wij wel degelijk ‘gaten in de markt’.
Wat ons in eerste instantie is opgevallen, is dat de systemen op de markt niet modulair zijn, maar complete apparaten zijn met behoorlijke afmetingen in relatie tot de handlingcapaciteit (te verplaatsen gewicht) en -snelheid. Dat zijn vrij forse dingen, die zich lastig compact laten integreren in machines.”

“Oneerbiedig gezegd is een (handling)robot niets meer of minder dan een doordachte combinatie van elektrische, elektronische en mechanische onderdelen, die wij in principe al ‘eeuwen’ in ons programma hebben,” vervolgt De Bie. “Tel daarbij op dat we een eigen software-ontwikkelingsafdeling hebben en het zal duidelijk zijn dat we in feite al jaren de kennis en een deel van de componenten in huis hebben om zelf robots en handlingystemen te bouwen.

Abiflexx robotprogramma
Maar een compleet nieuw modulair systeem moest uiteraard specifiek worden ontwikkeld en dat is de afgelopen tijd gebeurd, met het modulaire Abiflexx robotprogramma als resultaat. Dit zal op Industrial Automation & Drives als absolute wereldprimeur worden gepresenteerd, waarnaast we overigens voor volgend voorjaar alvast een tweede noviteit aankondigen. We zijn namelijk ook alweer met een uitbreiding van het robotprogramma bezig, waarvoor binnenkort een nieuw kinematisch model wordt ontwikkeld.”


Veel aandacht is besteed aan de materiaalkeuze en vormgeving van de aandrijfunit van de Abiflexx. De water- en vuilafstotende omkasting is van geanodiseerd aluminium dat is geïmpregneerd met Teflon (afbeelding: Electro Abi)

Het volledig artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven