Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth wint Hermes Award 2023 met Smart Flex Effector

Bosch Rexroth wint Hermes Award 2023 met Smart Flex Effector

Bosch Rexroth kreeg de prestigieuze industriële prijs, de Hermes Award, uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe door Bettina Stark-Watzinger, minister van Onderwijs en Onderzoek, in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Dit jaar kende de jury onder voorzitterschap van Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer, President van de Fraunhofer Society, de prijs toe voor een product dat is afgestemd op de dynamische robotica-markt, de Smart Flex Effector. Dit is een op sensoren gebaseerde compensatiemodule (eindeffector) voor robots, met onafhankelijke, nauwkeurige kinematica in zes vrijheidsgraden.

Efficiëntie en diversiteit

“Nauwe interactie tussen mens en robot neemt een centrale plaats in bij het oplossen van dringende economische, maatschappelijke en demografische uitdagingen: van het optimaliseren van industriële assemblage tot het verhogen van de productiviteit in de landbouw en het ondersteunen van medisch en verplegend personeel in de vorm van assistentierobots,” verklaarde prof. Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer Society en voorzitter van de jury van de Hermes Award.

“De Smart Flex Effector zorgt voor efficiëntie en diversiteit in het gebruik van robots en creëert kwantificeerbare waarde voor de industrie, het milieu en de maatschappij. Met de prijs voor dit project gaat de Hermes Award voor de derde keer naar Bosch Rexroth. Gefeliciteerd met deze uitstekende prestatie.”

Wat kan de Smart Flex Effector?

Door de unieke combinatie van een sensorsysteem met kinematica die onafhankelijk werken in zes vrijheidsgraden, geeft de Smart Flex Effector compensatiemodule industriële robots een tastzin die vergelijkbaar is met de menselijke hand. Hierdoor kunnen processen worden geautomatiseerd die voorheen vrijwel onmogelijk waren of alleen handmatig konden worden uitgevoerd.

De Hermes Awards 2023 werden op de vooravond van de Hannover Messe uitgereikt

De Smart Flex Effector vergroot de toepassingsmogelijkheden van industriële robots omdat hij toleranties in realtime gevoelig compenseert. Gebruikers kunnen hiermee verbindingsprocessen, ingewikkelde assemblagebewegingen of moeilijke handlingtaken automatiseren. De compensatiemodule kan ook achteraf worden ingebouwd in reeds geïnstalleerde robottoepassingen.

Interactie van sensortechnologie en software

“Bosch Rexroth geeft vorm aan de toekomst van automatisering door hardware en software intelligent met elkaar te verbinden”, benadrukt Thomas Donato, lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor de divisie Factory Automation bij Bosch Rexroth. “Door de interactie van sensortechnologie en software kunnen industriële robots werknemers ontlasten van puur repetitief of inspannend werk.”

Tot nu toe voerden robots grijp- en assemblagetaken alleen hoogwaardig uit als de werkstukken altijd precies op de geprogrammeerde positie in de ruimte liggen. Zelfs de kleinste positieafwijkingen leiden tot fouten omdat de gebruikelijke starre programmering niet in staat is om flexibel aan te voelen en te reageren.

Automatisch toleranties compenseren

De Smart Flex Effector is ontworpen voor gebruik met industriële robots zoals gelede robots of Cartesische lineaire systemen en is gebaseerd op kinematica met zes vrijheidsgraden. Sensoren registreren de exacte positie van de te grijpen werkstukken en melden de werkelijke positie in real time aan de besturing, die de bewegingsvolgorde van de grijper aanpast aan de respectieve positie.

Hierdoor kan de Smart Flex Effector automatisch toleranties compenseren tijdens het uitnemen en positioneren. Dit vermindert de programmeerinspanning, vooral bij de behandeling van verschillende werkstukken. Bovendien kunnen medewerkers zonder programmeerkennis de robots ook handmatig inleren door de grijper gewoon met de hand in de juiste positie te brengen. De Smart Flex Effector werd ontwikkeld in samenwerking tussen Bosch Rexroth en Bosch Research.

Bewaking van het proces

De compensatiemodule is zo gevoelig dat hij ook werkstukken van kwetsbaar materiaal zoals glas veilig verwerkt. Omdat elke beweging wordt geregistreerd en gedocumenteerd als een gegevensrecord, verbetert de Smart Flex Effector de procesbewaking en verhoogt hij de kwaliteit.

De Smart Flex Effector in actie

Uit de gegevens kan het besturingssysteem of hogerliggende systemen onmiddellijk storende afwijkingen detecteren. Deze worden onmiddellijk gecorrigeerd of gemeld aan het bedienend personeel. Dit voorkomt fouten en onnodige kosten door afkeur of herbewerking.

Kwetsbare materialen

De Smart Flex Effector kan ook later zonder veel moeite in reeds geïnstalleerde robots worden geïntegreerd, omdat hij via de gemeenschappelijke interfaces communiceert met de respectieve besturingen. De compensatiemodule is zo gevoelig dat hij ook werkstukken van kwetsbare materialen zoals glas veilig kan verwerken.

Hannover Messe

De Hermes Award is de internationale technologieprijs van de Hannover Messe. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en staat open voor alle bedrijven en instellingen die als exposant aan de beurs deelnemen. Hij wordt toegekend aan uitstekende producten en innovatieve oplossingen die blijk geven van een bijzonder hoge mate van technologische innovatie. De prijs wordt traditioneel uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven