Robotica nieuws

Besturing door gebaren met smartphones

Een softwareteam binnen de afdeling industrie-applicaties van ontwikkelbedrijf Berner & Mattner Systemtechnik in München heeft een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar Human Machine Interfaces (HMI) op smartphones. ‘Smart Multi-Axis Control’ omvat het implementeren van een besturing voor een meerassige grijparm door gebruik te maken van intuïtieve gebaren, uitgevoerd met een commercieel verkrijgbare smartphone.

De sensoren in de smartphone verzenden gegevens over de beweging naar het Messina real-time platform dat draait op een Java server. Deze data wordt vervolgens direct omgezet in besturingsopdrachten voor de grijper op de robot.

De snelle verspreiding van krachtige en goedkope sensoren op mobiele apparaten en de trend naar ‘neem je eigen apparaat mee’ opent nieuwe mogelijkheden voor industriële gebruikersinterfaces. Momenteel wordt nog veel gebruik gemaakt van knoppen, schakelaars of andere klassieke interfaces om gegevens op machines of apparaten in te voeren. Maar fabrikanten zijn op zoek naar mogelijkheden om betaalbare en flexibele gebruikersconcepten op basis van tablet-pc’s te implementeren.

HMI op mobieltje
De teams van het ontwikkelbureau hebben voor diverse fabrikanten moderne HMI concepten op een mobiele apparaten gerealiseerd. De nieuwe studie toont aan dat tablets en smartphones niet langer alleen worden gebruikt als klassieke invoerapparaten. We gebruiken gyroscopen en accelerometers in de smartphone om een nieuwe methode voor het besturen van meerassige systemen te realiseren.

Bijkomend voordeel is dat de meeste mensen over een intuïtieve en nauwkeurige hand-oog coördinatie beschikken, waardoor ze in slechts enkele minuten het apparaat goed leren besturen. Tests met bezoekers op vakbeurzen onderbouwt dit.

Van app naar embedded systeem
Op de vakbeurs Embedded World toonde Berner & Mattner een kleine robotarm die werd aangestuurd door een app op een smartphone. Hiermee wilde het bedrijf niet alleen het gebruik van de hardware voor de consument als basis voor industriële HMI-oplossingen bevorderen, maar ook de aandacht vestigen op ontwikkelings competenties van het huis.

Alle componenten werden in eigen huis ontwikkeld, vanaf de smartphone app tot de op Java gebaseerde server, van de besturing van de robotarm tot Messina, het platform voor het modelgebaseerd testen van besturingen en real-time HiL (Human Interface Link) toepassingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven