Het aspergesteken met de hand zal waarschijnlijk spoedig tot het verleden horen: wetenschappers van de universiteit Bremen ontwikkelen momenteel samen met partners uit de industrie een automatische aspergesteker. Het doel van de „AutoSpar“ is om zes bundels met asperges per minuut te oogsten. Het speciale voertuig moet al bij de volgende asperge oogst in 2013 klaar zijn voor de markt, er is veel belangstelling van asperge boeren.
Al in 2010 hebben de wetenschappers het prototype voorgesteld, dat ze tijdens een tweejarig EU-project hebben ontwikkeld. “Op dit moment staat AutoSpar in de hal van onze partner Strauss in afwachting van een volgende project fase”, zegt dr. Holger Raffel van het Centrum für Mechatronik (BCM) van de Uni Bremen. “We zullen hem doorontwikkelen tot hij rijp is voor de markt en dan beginnen met de acquisitie bij de klanten”.
Van de kant van de asperge boeren is er nu al veel belangstelling. In het kader van het zevende raamprogramma ondersteunt de EU de volgende ontwikkelingsfase van tweejaar als het project DASH (Demonstration of the AutoSpar Harvesting machine used for white and violet asparagus“) met 700.000 euro. De rest van het totaal bedrag van 1,3 miljoen euro nemen de deelnemende partners voor hun rekening.
Klaar voor de markt vanaf mei 2013
Het speciale voertuig snijdt de waargenomen aspergestelen met behulp van intelligente beeld- en sensor dataverwerking, elektronische aandrijfsystemen en mechanische positioneerelementen af, licht ze uit de grond en legt de bundels op schalen. “Ons doel is het om de `AutoSpar` na een ontwikkelingsfase van negen maanden al voor het komende aspergeseizoen vanaf mei 2013 als nagenoeg compleet product op het veld te zetten. Tot dan moeten de extra functies en verbeterde veiligheid gereed zijn”, aldus Raffel. Door de toepassing hopen de wetenschappers op een grotere onafhankelijkheid van oogstmedewerkers voor de boeren, omdat per aspergeveld uiteindelijk twee tot drie machines en een medewerker nodig zijn.
De oogsthulp ‘AutoSpar’ bij het werk op het land (Foto: BCM, Uni Bremen)
De partners in het project
Deelnemers in de ontwikkeling zijn het Bremer Centrum für Mechatronik (BCM) aan de universiteit Bremen, de levensmiddelen techniek expert Biozoon GmbH uit Bremerhaven als consortium leider, internationale kleine en middelgrote ondernemingen, de Nederlandse partner Imix en Strauss Verpackungsmaschinen GmbH uit Buxtehude.
Strauss en het BCM zullen de mechanische constructie van de „AutoSpar“ verder ontwikkelen tot een robuuste, op asperge velden bruikbare oogstmachine. Ook worden de eisen uit het Oosteuropese gebied voor een automatische oogsthulp onderzocht door het Roemeense Technologie-Transfer-Centrum Tritecc. Hiermee wordt ook de toegang tot de markt van de „AutoSpar“ in heel Europa voorbereid.
Niet de eerste
De Duitse ‘AutoSpar’ is echter niet de eerste autonoom werkende aspergeoogstmachine. Twee jaar geleden demonstreerde het consortium ASM CV al een aspergesteker die commercieel op de markt is gezet. De ontwikkeling van deze machine begon met een opdracht van Telersvereniging De Brabantse Wal Asperges aan Ewac Industrial om een prototype machine te ontwikkelen voor het automatisch oogsten van asperges.
Na de realisatie van dit prototype is het consortium opgericht, bestaande uit een aantal telers, de telersvereniging, ingenieursbureau Orteg en Ewac. Binnen dit consortium is de machine met de naam ‘ZZ Comet’ doorontwikkeld en geïndustrialiseerd. In november 2010 won de ZZ Comet de prestigieuze Herman Wijffels Innovatieprijs.
De eerste commerciële aspergesteker ‘ZZ Comet’ is van Nederlandse bodem (Foto: AGF)