Ga naar hoofdinhoud

Artistieke robot

Veel mensen hebben in hun leven wel de Place du Tertre in Parijs bezocht, of andere pleinen waar sneltekenaars hun eigen portretten en karikaturen aan voorbijgangers slijten. Maar wellicht is in het ‘Mont-martre van de toekomst’ de schilder of tekenaar wel ver-vangen door een robot. Onder-zoekers van het Fraunhofer-Institut für Optronik, System-technik und Bildauswertung (IOSB) hebben een kunstmatige kunstenaar ontwikkeld die ook in staat is de bezoeker te portretteren.

Als een bezoeker op de kruk voor het model gaat zitten, dan activeert hij of zijn daarmee de robot. Deze maakt eerst met een camera een foto van de persoon. Dan pakt hij een tekenstift, draait naar de tekentafel waarop hij dan vanuit zijn eigen blikveld het portret tekent. Aan het eind grijpt hij de tafel en presenteert zo het portret aan het publiek.

Deze robotinstallatie werd ontwikkeld in het robotlab van de kunstgroep van het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) in Karlsruhe. Ze toont hoe een robot met behulp van beeldverwerking kan worden voorzien van een zichtfunctie. De beeldsensor van de camera meet het licht dat door de persoon wordt gereflecteerd en herkent de verschillen in helderheid.

Technologie
De besturing verwerkt de door het onderwerp weerkaatste lichtstralen door deze om te zetten naar een portrettekening. De arm van de robot wordt zodanig aangestuurd, dat deze de omtrekken van de geportretteerde in de vorm van een lijntekening op een vel wit papier zet. Afhankelijk van het model duurt het proces vier tot tien minuten (okee, bij onze hoofdredacteur langer).

De uitvoering met kunstmatige zintuigen is een elementaire stap om van een robot een interactief en op zijn omgeving reagerend systeem te maken. Hij reageert spontaan en flexibel op zijn omgeving en kan complexe taken uitvoeren.

Normaal wordt deze robot bij Fraunhofer-IOSB gebruikt om de reflectie-eigenschappen van materialen te analyseren. Op deze manier kunnen de onderzoekers men het reflectiegedrag van bijvoorbeeld nieuwe autolakken al tijdens de ontwikkeling optimaliseren. Ook kijken ze naar reflectoren aan sport- en kinderkleding of naar verkeersborden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven