Ga naar hoofdinhoud

Adaptieve robotassistent helpt bij montagewerk

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw algoritme ontworpen waarmee robots zich automatisch kunnen aanpassen aan bepaalde werkwijzen van mensen. Hierdoor wordt het mogelijk dat robotassistenten meehelpen bij bijvoorbeeld montagewerkzaamheden in een fabriek, en daarbij menselijke monteurs met verschillende werkwijzen steeds op de meest efficiënte manier helpen.

Op dit moment is het vaak nog zo dat robots in fabrieksomgevingen in afgesloten kooien bepaalde vastomlijnde productiehandelingen verrichten. De onderzoekers zien in de fabriekshal van de toekomst robots en mensen samen interactief aan producten werken waarbij de robot zich automatisch aanpast aan de werkvolgorde van de menselijke medewerker.
 
Als voorbeeld noemen ze de montage van een vliegtuigvleugel waarbij in verschillende gaten een afdichtingsmateriaal en vervolgens een schroef moet worden aangebracht. Robots kunnen hierbij assisteren door bijvoorbeeld de schroeven of het afdichtingsmateriaal aan te geven.
 
Sommige monteurs zullen eerst overal afdichtingsmateriaal aanbrengen en vervolgens alle schroeven indraaien, terwijl anderen per gat zowel afdichting als schroef aanbrengen. Om efficiënt te kunnen helpen moet de robot leren wat de voorkeurswerkwijze van de monteur is. Het nieuwe algoritme maakt dit mogelijk.


In de huidige industrie beschermen grote metalen kooien de mens tegen zware robotgestuurde machines. Nieuwe MIT onderzoek maakt het misschien mogelijk om in de toekomst robots, zonder kooien, veilig met mensen te laten werken (foto: Benny Gudde)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven