Ga naar hoofdinhoud

Zwenkaandrijving helpt eConowind aan wind in de zeilen (video)

Het schip Ankie is voorzien van twee Ventifoils van eConowind. Grote zwenkaandrijvingen zorgen voor de beweging van de Ventifoils (foto: eConowind)

Visionairs zochten in het verleden naar mogelijkheden om natuurlijke hulpbronnen ook in de scheepvaart te gebruiken. Jacques-Yves Cousteau gaf in 1985 vorm aan dit idee met de Alcyone, het eerste schip ter wereld met een hybride diesel-zeil-voortstuwing. Meer dan 35 jaar later heeft dit concept meer dan ooit aan belang gewonnen. Zwenkaandrijvingen spelen hierbij een belangrijke rol.

Op basis van Cousteau’s ontwerp ontwikkelde het Nederlandse eConowind een innovatief zeilsysteem dat een revolutie moet teweegbrengen in de commerciële scheepvaart. Tot 40 meter hoge, futuristische metalen zeilen dienen als voortstuwingsondersteuning voor vrachtschepen.

20 procent zuiniger

Door gebruik te maken van de natuurlijke hulpbron wind kunnen de brandstofkosten in de scheepvaart met wel 20 procent worden teruggebracht. Het is een doorbraak voor de maritieme industrie en een belangrijke stap naar een zuinige en ecologische scheepvaart.

Grootste zwenkaandrijvingen

De enorme zeilen worden aangedreven door wat momenteel de grootste zwenkaandrijvingen ter wereld zijn. De enorme, door wormwielen aangedreven componenten van Liebherr Components hebben elk een diameter van 1.720 mm en wegen samen meer dan 1,4 ton.

Liebherr zwenkaandrijving
Deze grootste zwenkaandrijvingen van Liebherr zijn volledig zeewaardig uitgevoerd (foto: Liebherr)

Bij gebruik op volle zee laten de Liebherr producten hun voordelen volledig zien en leveren ze een belangrijke bijdrage aan lagere emissies.

Frank Nieuwenhuis, CEO eConowind: ‘Topadvies en een ongecompliceerde aanpak kenmerken onze samenwerking met Liebherr. Wij zijn zeer tevreden en kijken er naar uit om samen nog meer uitdagende projecten te realiseren.’

Liebherr zwenkaandrijvingen zijn op zichzelf staande systemen die bestaan uit een aandrijf- en lagerunit. Hierdoor zijn de componenten bijzonder goed bestand tegen extreme milieu-invloeden, zoals zout water of stof. Speciale afdichtingssystemen en coatings dragen ook bij aan de hoge weerstand van de grote componenten en maken ze ideaal voor gebruik op zee.

Verdrievoudiging efficiëntie

Zwenkaandrijvingen bieden doorslaggevende toepassingsvoordelen voor de eConowind-zeilen. De grote binnendiameter van de componenten maakt het mogelijk om luchtstromen die aan het zeil worden onttrokken door de binnenkant van het zeil om te leiden. Volgens eConowind verdrievoudigt deze aerodynamische optimalisatie de efficiëntie van de zeilen.

Ingebouwde positie-encoder

Een in het onderdeel ingebouwde positie-encoder zorgt voor de juiste uitlijning op de wind. Zo weet het systeem altijd, onder welke hoek het zeil ten opzichte van de wind staat en garandeert daardoor te allen tijde een optimale voortstuwing.

Liebherr zwenkaandrijving econowind
Hier wordt het wormwiel gemonteerd (foto: Liebherr)

De zwenkaandrijvingen die in de zeilen zijn ingebouwd, behoren tot de Signature-Line productreeks van Liebherr. Deze hoogwaardige producten zijn speciaal ontworpen voor de behoeften van de klant en de specifieke eisen van de betreffende toepassing.

Met de levering van de enorme zwenkaandrijvingen vestigt Liebherr niet alleen een nieuw record, maar levert het ook een bijdrage aan een duurzamere scheepvaart.

Onderstaande video’s geven een idee van het functioneren van de Ventifoil op volle zee.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven