Ga naar hoofdinhoud

Zorgrobot wint Zorginnovatie start-up award

Een van de eerste gebruikers van de Zora zorgrobot is het AZ Damiaan in Oostende (Foto: AZ Damiaan).

Zorginnovatie is noodzakelijk om houdbaarheid van goede zorg in de toekomst mogelijk te maken. Het is dus niet geheel verrassend dat een zorgrobot winnaar is geworden van de Zorginnovatie start-up award. Deze werd deze week uitgereikt tijdens de vakbeurs Zorg & ICT in de Jaarbeurs.

De Zora zorgrobot is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld, die rechtstreeks bij mensen wordt ingezet. Hij is bijvoorbeeld te vinden bij bewoners van zorgcentra voor bejaarden, in scholen met autistische kinderen, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie, neurologie en in de kinderrevalidatie.

Zorgrobot

De robot is slechts 57 cm, maar ontzorgt door vermaak en interactie met de omgeving. Hij beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen. Het Oostendse bedrijf QBMT ontwikkelde de software voor deze robots, die in worden geproduceerd door Aldebaran onder de naam NAO.

Zora was één van de tien genomineerden uit de 21 inzendingen voor de Zorginnovatie start-up award. Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie. Volgens het jury rapport leidt inzet van de robot tot het ontlasten van de zorgverlener en tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Zora is gevalideerd in de zorgmarkt, sympathiek en spreekt tot de verbeelding.

 

 

 

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven