Ga naar hoofdinhoud

Zonnecel inspectieframe voor ESA

Techsupport heeft voor ESA een inspectieframe voor zonnecellen gebouwd (foto: Rollon).

In de ruimtevaarttechniek staan duurzaamheid en stabiliteit van oplossingen voorop. Toen Techsupport afgelopen jaar voor het European Space Agency (ESA) een zonnecel inspectieframe mocht ontwikkelen, was het bedrijf extra kritisch op de keuze van zijn toeleveranciers. Het belangrijkste onderdeel van het inspectiesysteem was een lange verticale lineaire as. Hier is een Uniline A75 van Rollon voor gebruikt.

Techsupport, een aanbieder op het gebied van oplossingen in de machinebouw, kwam via Dutch Space in contact met ESA. Techsupport had al meerdere producten ontwikkeld voor deze toeleverancier aan de ruimtevaart.

Een van deze producten was een zonnecel inspectieframe met camera-opstelling, dat de zonnecellen op de uitklapschermen van satellieten inspecteert. Nadat het frame eenmaal in gebruik was genomen, kwam de vraag of Techsupport een vergelijkbaar systeem voor ESA kon maken.

Inspectieframe

Voordat een satelliet de ruimte in wordt gestuurd, worden de zonnecellen op de uitklapschermen uitvoerig gecontroleerd. Dit gebeurt door middel van een camera-opstelling op een beweegbaar frame. De videoresultaten moeten van dusdanige kwaliteit zijn, dat het onmogelijk is deze met de hand te filmen. Vervolgens analyseert een speciale software de videoresultaten en controleert of de zonnecellen in tact zijn.

Destijds ontwikkelde Techsupport voor Dutch Space een frame met een verticale as van Rollon van 3,5 m. Dit zonnecel inspectieframe werkt naar alle tevredenheid, maar Techsupport besloot het frame voor ESA anders aan te pakken. Het nieuwe inspectieframe zou namelijk veel moeten worden vervoerd en met een verticale as van 3,5 m is dat niet eenvoudig. Daarom heeft het bedrijf een truc toegepast.

Aanpassing van geleiding

Voor het nieuwe inspectiesysteem heeft Techsupport het originele product van Rollon (een Uniline A75) aan te passen en te combineren met een ander product van deze producent van lineaire assen en geleidingsystemen, namelijk twee monorails. De achterkant van de as is opengemaakt en aan de originele tandriem is een extra loopwagen gekoppeld. Voor de stabiliteit zijn aan de zijkant nog twee monorails bevestigd.

De camera schuift nu 2,2 m omhoog via de normale as en heeft ten opzichte van het statief ook nog een slag van ruim 1,5 m. Dankzij deze telescopische werking bereikt de camera in volledig uitgeschoven positie een hoogte van bijna 4 m. Wanneer de as helemaal is ingeschoven, is het inspectieframe compact en gemakkelijk te vervoeren. Voor het vervoer heeft Techsupport voor het frame van 2,5 m hoog en 1,5 m breed een transportcontainer ontworpen.

Stabiliteit

De basis van het zonnecel inspectieframe was de Uniline A75 van Rollon. Techsupport vindt de prijs/prestatieverhouding van deze producent op maat en dat vindt men belangrijk. Voor het frame was een telescopische geleiding niet stabiel genoeg, bovendien kan deze niet worden aangedreven. Door de lineaire as aan te passen en er twee monorails naast te zetten, is een uiterst stabiel inspectieframe ontstaan.

De hele stellage staat op wieltjes en is net als de verticale as van het frame met een afstandsbediening te besturen. Dutch Space heeft al interesse getoond in de nieuwe variant van het zonnecel inspectieframe.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven