Ga naar hoofdinhoud

Zo voert BMW de productie op van elektrische aandrijflijnen (foto’s)

De transformatie van de Duitse automobielindustrie in beeld (foto's: BMW)

Onlangs opende de BMW Group in Dingolfing (D) zijn Competence Center voor de productie van de eDrive elektrische aandrijflijnen. Inmiddels wordt de vijfde generatie elektrische aandrijvingen gebouwd en wordt de productiecapaciteit uitgebreid tot een half miljoen elektromotoren. Op middellange termijn biedt deze fabriek werk voor 2.000 medewerkers en heeft BMW tegen 2020 zo’n 500 miljoen euro geïnvesteerd in deze productielocatie.

De BMW Group voert zijn e-mobility productie verder en zet hiermee een nieuwe standaard neer voor de transformatie van de automotive industrie. In Dingolfing worden sinds 2013 elektrische aandrijflijnen en onderdelen gebouwd, nu wordt de capaciteit aanzienlijk uitgebreid. Symbool hiervoor is de productie van de nieuwe, sterk geïntegreerde BMW eDrive, die de elektrische motor, de transmissie en de vermogenselektronica in één centrale behuizing combineert.

Alles in één behuizing

De BMW eDrive is de elektrische aandrijving van de vijfde generatie. Dit geïntegreerde elektrische aandrijfcomponent combineert de elektrische motor, de transmissie en de vermogenselektronica in één behuizing. Materialen die als zeldzame aardmetalen worden beschouwd, zijn niet langer nodig.

De aandrijflijn is compatibel met alle voertuigconcepten en zal beschikbaar zijn met verschillende vermogensniveaus voor verschillende modellen. Het sterk geïntegreerde ontwerp van het systeem verhoogt de vermogensdichtheid aanzienlijk.

Acht productielijnen

In het Competence Centre in Dingolfing zal BMW op acht productielijnen elektrische aandrijfcomponenten zoals batterijmodules, hoogspanningsaccu’s en elektromotoren produceren. Het bedrijf zal de komende jaren vier extra lijnen opzetten, wat de productiecapaciteit van de locatie aanzienlijk zal verhogen.

Ook wordt de komende tijd de productieruimte van het Competence Centre for E-Drive Production uitgebreid tot tien keer de oorspronkelijke omvang: van 8.000 vierkante meter in 2015 tot 80.000 vierkante meter. Ook het aantal medewerkers groeit. Alleen al in de eerste helft van 2020 groeit het personeelsbestand van 600 naar 1.000 personen. Tot 2.000 medewerkers zullen op middellange termijn werkzaam zijn in de productie van e-drives op de locatie Dingolfing.

Bundeling van expertise e-aandrijvingen

De BMW Group beschikt over een uitgebreide expertise in de gehele waardeketen. Zowel de nieuwe eDrive als de nieuwe hoogspanningsaccu’s werden in eigen huis ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de ontwikkelingsafdelingen en de productie.

Het bedrijf bundelt zijn expertise in de grootschalige standaardproductie van elektrische aandrijvingen in het Competence Centre for E-Drive Production en zorgt zo voor een efficiënte productie die op korte termijn kan inspelen op de vraag naar aandrijvingen voor volledig elektrische en hybride voertuigen.

Verschillende modulevarianten

Het Competence Centre heeft ook de technologie voor de productie van batterijmodules voor nieuwe hoogspanningsbatterijen van de vijfde generatie gestandaardiseerd.

Daarbij wordt het proces verfijnd om rekening te houden met het groeiende aantal geëlektrificeerde modellen en waarbij verschillende modulevarianten op dezelfde lijn kunnen worden geproduceerd. Op deze manier zet het bedrijf niet alleen de koers uit voor de productietechnologie, maar ook voor het veiligstellen van banen en kernkwalificaties.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven