Ga naar hoofdinhoud

Zij-instromers deels oplossing tekort technici

Het tekort aan technici wordt verminderd door zij-instromers op te leiden en die eerstelijns onderhoud laten uitvoeren

ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, leidt zij-instromers zonder technische achtergrond binnen vier dagen op tot basis monteurs. Hierdoor is het mogelijk dat bedrijven binnen een korte termijn hun tekort aan technici oplossen. Servicemonteurs besteden vaak te veel tijd aan eenvoudige technische werkzaamheden, zoals het uitvoeren van eerstelijns onderhoud aan installaties.

Zij-instromers kunnen deze taken overnemen wanneer ze gericht worden opgeleid. Hierdoor kunnen servicemonteurs zich vervolgens meer bezighouden met complexere werkzaamheden. Het tekort aan technici is en blijft een groot probleem in de Nederlandse industrie: in 2016 is het tekort al opgelopen tot 155.000 man. Vooral het vinden van vakbekwaam personeel met de juiste kennis en kunde is een uitdaging.

Het inzetten van zij-instromers is een goed voorbeeld van een snelle en praktische oplossing. Zo kan iemand door het volgen van de cursus Basis aircotechniek binnen vier dagen inspecties doen, eerstelijns onderhoud aan airco-installaties uitvoeren en eerstelijns storingen opsporen.

ROVC ziet veel toegevoegde waarde van zij-instromers om het tekort aan technici te verminderen. Om potentiële zij-instromers geïnteresseerd te krijgen voor omscholing naar een technische baan organiseert ROVC op 3 oktober een studiedag. Op deze dag kunnen zij zich oriënteren op de verschillende beroepen en opleidingen. Tevens krijgen ze persoonlijk studieadvies.

Tekort aan technici

Roel Greutink, manager business development bij ROVC: “Het is belangrijk dat de Nederlandse industrie op een innovatieve manier gaat nadenken over het tekort aan goed opgeleide technici. Wachten op acties vanuit de overheid gaat bedrijven namelijk niet behoeden voor het enorme tekort in 2016.

Een hands-on mentaliteit is nu erg belangrijk. Om bedrijven hierin optimaal te kunnen ondersteunen biedt ROVC deze kortetermijnoplossing. Met de vierdaagse basiscursussen halen we bij bedrijven de meeste druk van de ketel. Het geeft hen weer even adem en vervolgens kunnen we samen op zoek gaan naar een structurele oplossing.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven