Ga naar hoofdinhoud

ZF Wind Power produceert in Lommel de 3000-ste Shift tandwielkast

Onlangs werd in Lommel de productie van de 3000ste Shift tandwielkast gevierd

Op de Global Wind Day, afgelopen dinsdag 15 juni, vierde ZF Wind Power de productie van de 3000-ste Shift 4k tandwielkast. Dat gebeurde in de fabriek in Lommel, België, in aanwezigheid van de Belgische Minister van Energie, Tinne Van der Straeten, en WindEurope’s CEO, Giles Dickson. De Shift 4k is een van de tandwielkasten van ZF’s innovatieve modulaire tandwielkastenplatform.

Met een koppelbereik van 3000 tot 8000 kNm maakt het Shift modulaire platform kostenefficiënte nieuwe generatie van windturbines voor alle markten mogelijk. Het platform maakt gebruik van gestandaardiseerde componenten om windturbinefabrikanten maximale flexibiliteit te bieden met een kortere time-to-market. Het biedt de mogelijkheid om snel nieuwe windturbinemodellen te introduceren, waardoor klanten in staat worden gesteld om de kosten van energie te verlagen.

Bovendien maakt de modulaire platformbenadering verdere optimalisatie van tandwielkastconfiguraties per windlocatie mogelijk en verlaagt het de totale investerings- en ontwikkelingskosten. Met 60 procent van de huidige leveringen op basis van de Shift-tandwielkasten heeft de industrie de voordelen van dit modulaire platformontwerp omarmd, aldus ZF Wind Power.

Compacte tandwielkast met grote impact

De modulaire tandwielkasten uit de SHIFT serie bestaan in vier varianten: 3k, 4k, 6k en 7k. Het portfolio biedt compacte ontwerpen en flexibiliteit bij het bouwen van krachtigere en efficiëntere windturbines. De kracht van een SHIFT 4k mag niet worden onderschat: hij is zowel onshore als offshore inzetbaar en relevant voor uiteenlopende internationale windgebieden (Europa, China, VS, Latijns-Amerika).

“Met de productie van de 3000-ste tandwielkast bevestigt ZF Wind Power het succes van modulair ontwerpen en kunnen we met trots zeggen dat de 4k-lijn nu 14GW aan turbinecapaciteit aandrijft en 12 miljoen huishoudens transformeert naar hernieuwbare energie”, zegt Hans Akkermans, CCO van ZF Wind Power. “Met het innovatieve platform verbinden wij onszelf en onze klanten ertoe om van wind een van de meest kostenefficiënte hernieuwbare energiebronnen te maken die de wereldwijde energietransitie aandrijft.”

Binnenkijken in de productie van ZF Wind Power in Lommel kan hieronder. Zondermeer een indrukwekkende fabriek.

Europa’s unieke offshore-omstandigheden

Offshore-windenergie zal een belangrijke rol spelen en landen in staat stellen enorme hoeveelheden windenergie op gigawatt-schaal te exploiteren. Tegelijk biedt het een potentieel om de energiesector en de betrokken industrieën koolstofvrij te maken. In de afgelopen jaren hebben snelle technologische verbeteringen en de schaalvergroting van producten en logistieke synergieën op nauw verbonden Europese markten geleid tot snelle kostenverlagingen. Offshore-windenergie heeft aan momentum gewonnen. De bredere energiesector erkent het potentieel van Europa’s unieke offshore-omstandigheden als een aanvullend alternatief voor windinstallaties op het vasteland.

Windturbines tot 15 MW

ZF heeft de unieke offshore-omstandigheden in Europa herkend en heeft zichzelf gevestigd als producent in het offshore-segment voor grote turbines. Mede dankzij indrukwekkende installaties van tandwielkastsystemen van 8MW en meer die ’s werelds grootste seriële offshore-turbines aandrijven. Met de voltooiing van het NorthWester 2 windpark loopt België voorop met ’s werelds grootste turbine in commerciële productie, aangedreven door ZF technologie.

“We willen de ontwikkeling van nieuwe gebieden in offshore wind ondersteunen voor zowel elektriciteits- als waterstofproductie, “zegt Martin Knops, CTO van ZF Wind Power. “Op dit moment ontwikkelen we een nieuw type tandwielkast voor de volgende generatie offshore windturbines tot 15MW, in nauwe samenwerking met onze klant.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven