Ga naar hoofdinhoud

ZF vereenvoudigt elektrificatie van nieuwe en bestaande schepen

In de nieuwe maritieme hybride module combineert ZF zijn ZF 3300 PTI-transmissie met een toepassing specifieke elektromotor (foto: ZF)

Dankzij de nieuwe maritieme hybride module vereenvoudigt ZF de elektrificatie van nieuwe en bestaande scheepsontwerpen. Het belangrijkste kenmerk van de totaaloplossing is een gepatenteerd ondersteunend frame – dat, in tegenstelling tot de gebruikelijke opstelling, de noodzaak voor een aparte basis voor de elektromotor en voor een offset-verstelkoppeling overbodig maakt.

Hoog voortstuwingsvermogen, relatief compact: In de nieuwe maritieme hybride module combineert ZF zijn beproefde ZF 3300 PTI-transmissie, die een vermogensbereik tot 1.940 kW bij 2.450 tpm aankan, met een toepassing specifieke elektromotor (in de opties 150 kW, 200 kW en 300 kW). Het belangrijkste kenmerk is een geheel nieuw dragend frame.

Speciaal ontworpen torsiekoppeling

“Dit gepatenteerde ontwerp maakt van onze aandrijfoplossing een verbazingwekkende ruimtebesparende optie”, legt Alexander Thum, Product- en Systeemontwikkeling Hybride Aandrijvingen bij ZF, uit. Het ontwerp van het frame maakt een aparte basis voor de elektromotor en een koppeling met offset-aanpassing tussen de componenten overbodig. Een speciaal ontworpen torsiekoppeling absorbeert de torsietrillingen van de elektromotor. Het ondersteunende frame centreert de elektromotor ook ten opzichte van de transmissie.

Compacte plug-and-play unit

Deze plug-and-play opstelling, die ongeëvenaard is op de maritieme markt, vereenvoudigt de installatie van de hybride aandrijfmodule en het onderhoud van de elektromotor enorm. De aandrijving neemt ook veel minder installatieruimte in beslag. Dit loont vooral bij het ontwerpen van jachten en veerboten, waar elke vierkante centimeter beschikbare ruimte telt. De hybride module kan ook worden gecombineerd met standaardapparatuur, waardoor bestaande scheepsplatforms kunnen worden uitgerust en geëlektrificeerd met deze module.

Eerste orders van jachtenbouwers binnen

“Dit stelt onze klanten in staat om relatief snel en eenvoudig te reageren op dynamische markteisen of nieuwe emissieregelgeving,” vervolgt Thum. “De feedback van klanten bevestigt ook dat we op de goede weg zijn met deze strategie”, voegt Wolfram Frei, Hoofd Verkoop Commercial en Fast Craft bij ZF, toe. De eerste concrete orders van twee Europese jachtbouwers getuigen van deze succesvolle strategie.

Jubileum ZF locatie Krimpen in Nederland

ZF presenteert zijn nieuwe hybride module deze week tijdens de vakbeurs Nor-Shipping in Oslo. Het evenement biedt ook de gelegenheid om het huidige jubileum van de ZF locatie Krimpen (Nederland) te vieren. Al vijftig jaar ontwikkelt en produceert de fabriek toonaangevende boegschroefoplossingen, zoals de onlangs gepresenteerde hybride versie van de beproefde ZF AT 80.

Ook interessant: ZF Marine introduceert hybride transmissie met PTI

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven