Ga naar hoofdinhoud

Zelfsmerende kettingen verhogen productiviteit

Door toepassing van zelfsmerende Lambda-kettingen van Tsubakimoto kon een grote Europese houtzagerij de productiviteit verhogen en de onderhoudskosten verlagen (foto: Tsubakimoto).

Geautomatiseerde houtzagerijen hebben betrouwbare machines nodig die in moeilijke omstandigheden blijven werken, zelfs als de smeersystemen continu met zaagmeel en houtsnippers te maken hebben. Eén van de voornaamste Europese zagerijen vond een oplossing in Lambda zelfsmerende kettingen van Tsubakimoto, die de onderhoudskosten fors verlaagden en de productiviteit verhoogden.

In elke zagerij hebben de machines het zwaar te verduren door het vele stof in de lucht, afkomstig van zagen en schaven. De meeste zagerijen gebruiken diverse transportbanden om hout telkens naar een volgend werkstation te brengen. Hierbij wordt het zware hijswerk meestal met kettingen gedaan.

De ruwe stammen worden in meerdere fasen tot gezaagd en geschaafd timmerhout verwerkt, waarbij de kettingaangedreven transportbanden vrachten tot 10 ton moeten verplaatsen. In zulke situaties is een smeersysteem altijd cruciaal, maar in deze specifieke zagerij helemaal omdat hier uitsluitend de Sitkaspar werd verwerkt, een boomsoort met veel hars.

Snipper/kantrechtmachine

De lokale onderhoudstechnici hadden continu te kampen met het stof dat aan de vette kettingen en kettingwielen bleef plakken, wat verstoppingen veroorzaakte en waardoor de kettingen eraf liepen. Ze moesten de machines regelmatig bijstellen, demonteren en reinigen, waardoor de kostbare productietijd afnam en de onderhoudskosten opliepen.

Eén van de eerste machines die met Tsubaki zelfsmerende kettingen werd uitgerust, was de snipper/kantrechtmachine, die de randprofielen maakt met een snelheid van 120 m/min. De oude transportkettingen om de trechter van de machine te voeden gingen gemiddeld maar zes maanden mee vanwege het vuil van het versnipperen.

De Tsubaki Lambda kettingen hebben met olie geïmpregneerde bussen waardoor de ketting droog is en het zaagmeel niet meer aan de schakels plakt, wat bij de oude kettingen wel het geval was en verstoppingen veroorzaakte. Nu heeft het systeem nog maar één visuele controle per maand nodig, terwijl de ketting slechts om de twee jaar hoeft te worden bijgesteld.

Transportsysteem

Het hout dat uit de lintzaag komt, wordt door een apart transportsysteem vervoerd. De kettingen daarvan moeten automatisch worden gespannen, omdat ze voor- en achteruit lopen. Een standaard ketting gaat daarbij drie tot zes maanden mee. In deze periode vallen de automatisch spanners meermaals uit of ze moeten worden uitgevuld tot de ketting zo ver is opgerekt dat een schakel kan worden verwijderd.

De montage van Lambda zelfsmerende kettingen loste meerdere problemen op. Dankzij de geringe rek konden kleinere automatische spanners worden gebruikt en deze combinatie bleef ruim twaalf maanden probleemloos werken. Door het ontwerp van de pennen en de smalle platen schuurden de kettingen niet meer tegen andere onderdelen, zoals de tandwielkasten.

De Lambda ketting liet ook het stofblaassysteem beter werken, dat was ontworpen om het vuil van het transportbanden te verwijderen. Dankzij de zelfsmerende eigenschappen van de Tsubaki ketting is het hele systeem meer dan twaalf maanden storingsvrij blijven draaien.

Meer zelfsmerende kettingen

Na het succes van de nieuwe ketting op de snipper/kantrechtmachine wilde het onderhoudsteam ook de grootste snippermachine betrouwbaarder maken. Deze maakt rechte kanten aan de ruwe stammen. De machine gaf zo veel stof dat de transportkettingen en kettingwielen vaak door bergen vuil moesten ploegen, wat een normale smering onmogelijk maakte.

In dit geval adviseerden de Tsubaki technici speciale duplex kettingwielen met afzuiggroeven, gecombineerd met een 1” Lambda ketting. Deze combinatie zorgde voor een goede kettingsmering en voorkwam tevens dat het zaagmeel in de tanden van de kettingwielen bleef zitten, waardoor de ketting eraf zou kunnen lopen.

Door Tsubaki kettingen en kettingwielen te gaan gebruiken, zitten de betrouwbaarheid en productiviteit van deze zagerij weer in een continu stijgende lijn. Na het succes van de eerste toepassing zijn nu op alle machines van het bedrijf Tsubaki’s zelfsmerende kettingen gemonteerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven